Statusoppdatering

26 Mar

Jeg har aldri lest så lite som jeg gjør nå, det kan gå flere dager uten at jeg plukker opp en bok, det kjennes som en liten identitetskrise samtidig som jeg egentlig har det helt fint. Dagene flyter forbi, 80% av tiden er jeg trøtt, 90% av tiden er jeg lykkelig, men innimellom stopper jeg opp og tenker hvor mye må man lese for å være et lesende* menneske. 

Etter mye refleksjon (fem kaffekopper) har jeg kommet fram til en sikkelig banal konklusjon: jo mindre man leser, jo viktigere er det at man bare leser bøker man faktisk har lyst til å lese – noe som bare leder til et nytt problem: HVORDAN VET MAN HVA MAN VIL LESE? Før har jeg latt meg lede like deler av 1) impulser utenfra (= leser det alle de andre bloggerene leser, helt ukritisk og på tross av forskjellig smak) og 2) mine egne lesemål (= bruke hele året på å lese ting jeg trodde jeg ville lese i januar). Jeg kan vagt huske en tid før bokbloggingen, hvor jeg leste hele forfatterskap i et jafs og plukket med meg helt ukjente bøker hjem fra biblioteket.

Når jeg spør toddleren om vi skal lese en bok sammen henter hun en bok til seg selv (Dinosaurer: bok med lyd!) og en annen til meg ( Lisa Asiato og Haddy Njies nydelige Snart sover du – et års god nattfordi jeg alltid sier se så fin, skal vi ikke lese denne?), så sitter jeg der og blar i Snart sover du for femtitusende gang akkompangnert av all verdens dinosaurlyder, mens jeg tenker er dette å lese? 

Så langt i år har jeg lest elleve bøker (hvorav tre egentlig er tegneseriehefter), goodreads sier jeg ligger fire bøker bak skjema, men reelt føles det mer som fjorten. Snart er jeg tre månedsstatistikker bak skjema,  jeg har enda ikke begynt å bruke Excel for å føre statistikk, og heller ikke gjort så mye som et forsøk på å skrive noe om alle bøkene jeg leser, i ren desperasjon vurderer jeg å droppe hele statistikken i år og finne en annen måte å skrive om bøker på (slik som jeg har måttet finne andre måter å lese på) men pulsen runder 130 så fort jeg leker med tanken.

Når jeg hentet Amalie i barnehagen på fredag ropte de god påskeferie etter oss og jeg måtte google påske 2018 når før jeg skjønte at de ikke tullet, hvis tid var en plastelinklump og jeg var dens herre ville jeg brukt hele påsken på å lese å en valgfri fantasytriologi, nå er målet å kanskje få lest ferdig Just Kids (som jeg elsket de første 30% av, men allerede har begynt å gå lei av).

Ui4C31O8_400x400

Etter at jeg skrev ferdig dette innlegget oppdaget jeg hvor man kan se s10 og AS3 av RuPauls Drag Race på internett, og ingenting av det jeg skrev har relevans lenger

* Her skrev jeg egentlig levende menneske, men oppdaget det før jeg trykket publiser, vurderte å la det stå, for egentlig føltes det treffende: er man egentlig levende når man ikke er lesende?

 

16 Responses to “Statusoppdatering”

 1. Elida March 26, 2018 at 2:36 pm #

  Smart unge du har som tar med Snart sover du til deg – meget godt oppdradd! Når det gjelder kor lite eller kor mykje ein leser så er det ofte opp til omgivelsene. Mange eg kjenner i småbarnsfasen leser veldig lite, men det er individuelt. Ikkje stress så kjem det nok snart tilbake!

  • Haruhi March 27, 2018 at 7:49 pm #

   Må sies at barnet absolutt nekter å lese i Snart sover du selv, så jeg kunne kanskje ha vært enda mer heldig med oppdragelsen der.

   Jeg syntes det var lett å lese når Amalie var baby, og trodde lissom jeg hadde sluppet unna akkurat denne krisa, men toddlerhood tar knekken på meg altså. Elsker det (, mens babytida egentlig var litt kjedelig), men har virkelig for få timer i døgnet. Tror dog det bare blir verre i lang tid framover. Kanskje blir jeg en masseleser igjen innen jeg har blitt pensjonist? Fram til da må jeg i hvertfall finne en annen måte å tilnærme meg bøkene på

 2. Ingalill March 26, 2018 at 3:18 pm #

  Fornuftig!! Har egentlig mye å si om det du sa, meen har mine egne blogg/leserissues og det er større spørsmål i emning = #teamcracker eller #teamaquarius? Gidder ikke si et ord om Allstars3..

  • Haruhi March 27, 2018 at 7:45 pm #

   Det viktigste først: CRAKER ofc!

   Nest viktigst: ser du s10 ep for ep, eller har du bare fått med deg hvilke queens som er med? Må vite hvor spoiler-grensen går etterhvert. Jeg er/var egentlig lei av dragrace etter å ha “sett” hele AS3 via instagram, men så klarte jeg ikke å motstå s10 allikevel.

   (Orker ikke å snakke mer om mine egne issues en gang)

   • Ingalill March 30, 2018 at 6:37 am #

    Ep for ep. Hele 1001 + untucked ligger (enn så lenge) på utube. Håper det fortsetter. Så også Allstars3 der. Litt sporadisk når de dukker opp, men det er alltid nok klipp til at man får med seg historien. Jeg har også religioøst begynt å følge Moviebitches. Besettende deilig følelse at de ser akkurat det jeg ser, som om vi skulle vært i samme rom – sarkasmen lenge leve. (De har gjort alle Allstars + s1-3 + 8 og 9. Tror de først begynte recappe ved åttern. Gleder meg vilt til de skal gjøre firern. Hvis so)

    (Issues what?)

    • Haruhi March 31, 2018 at 11:50 am #

     Må sjekke ut moviebitches . Legger merke til at du ikke sier hvilket team du er?? Antar Cracker, men man vet jo aldri. Hovedkilden min til info AS3 var Review with a Jew , sånn apropos Crakcer.

     Jeg har foreløpig (altså hele ep 01, og halve 02) sett på noe som heter dailimotion (ellns), men kvaliteten er så dårlig at jeg mister livsgnisten. Vurderer å hoppe av og vente på netflix, men følger type 20 queens på insta, og kommer jo til å få alt spoilet. Er kvaliteten OK på utube?

   • Ingalill April 9, 2018 at 3:08 pm #

    Etter å ha sett alt (ep 3 + untucked) liker jeg både Cracker og Aqua, men kanskje en hårsbredde mer like på Cracker. Og Eureka i drag, men ikke outta drag. Sjokkert over dette da hun irriterte vettet av meg i s9.

 3. labbensblog March 27, 2018 at 5:05 pm #

  Ikke slutt med å plukke med deg helt ukjente bøker fra biblioteket. Jeg kjøpte Good Morning, Midnight fordi den så så fin ut i butikken. Hadde aldri hørt om den før. Og ble skikkelig glad i den, den type klisjeglad hvor du føler du mister en venn når boken er over. Det skjer ikke så ofte.

  Leser ikke så mye selv heller for tiden. Har klart 10 bøker til sammen på tre måneder. I fjor leste jeg ti bøker i februar alene. Men hver gang jeg får leselysten tilbake blir jeg superglad, så jeg tror jeg trenger bøker for å ha det helt fint, det bare kommer ting i veien litt for ofte (som trøtthet og tv).

  Og ja, du har rett i at trikset er å lese bøker man har lyst til å lese. Men problemet med å finne ut hva det er finnes det ingen enkel løsning på. Det er som den daglige “hva vil jeg ha til middag i dag” eller den håpløse “hvilken film skal vi se? *se 100 trailere og ha lyst til å se alle, bare ikke i dag*”. Kanskje trikset er å ikke kvi seg for å begynne på bøker, men heller begynne på så mange som mulig og legge fra seg alle som ikke fenger etter 10 sider..

  • Haruhi March 27, 2018 at 7:43 pm #

   Jeg har sluttet. For mange mange år siden. Og det er trist. Går glipp av mye bra – det er noe helt spesielt med å bli virkelig overrasket av en bok.

   Tidligere vill jeg også ha sagt at det å lese er helt essensielt for mitt velbefinnende, nå er jeg for første gang i mitt liv litt usikker på akkurat det. Har jeg tid/overskudd i hverdagen bruker jeg den på yoga, ikke lesing (what). Stort sett går det god i trøtthet og TV her også.

   Jeg burde helt sikkert bli flinkere til å legge fra meg bøker, ofte er det jo bare timingen som er feil også. Er dog redd jeg skal ende opp med å bruke all lesetiden min på bøker jeg uansett ikke kommer til å lese ferdig, slik at det ikke blir noe å vise til på slutten av året. Litt feil fokus. Jobber med saken.

   • labbensblog March 27, 2018 at 7:53 pm #

    Det er bare å begynne på an igjen. Hva stopper deg?

    Kanskje det tidligere var essensielt for deg, men ikke er det nå lenger? Vil tro det er naturlig at man endrer seg etter hvert som livet endrer seg, man prioriterer annerledes. Yoga har jeg aldri prøvd, men er glad i pilates. Jeg klarer dog aldri å se for meg å bli mer glad i pilates enn bøker, men man tror kanskje aldri at man skal endre seg før man gjør det 😉

    • Haruhi March 31, 2018 at 11:47 am #

     Har lenge lest bøker nesten utelukkende basert på impulser uten fra, det er vanskelig å omstille seg.

     Det er nok mer det at yoga gir meg energi, mens lesing (selv type varulvporno) krever energi. På sikt burde altså mer yoga bety mer lesing, foreløpig betyr det at jeg bruker to kvelder i uka på jobb, og to-tre på yoga.

     (Men, ja, selv om det sitter langt inne: akkurat nå er det viktigere for meg å få dratt på yoga i løpet av uka, enn det er å få lest …).

 4. labbensblog April 1, 2018 at 1:36 pm #

  Ingenting i veien med det, selv om jeg håper lesingen ikke stopper helt opp for deg.

  En gang du har penger, tid og overskudd anbefaler jeg en tur til London helt uten medbragt ønskeliste. Vandre rundt i bokhandler og kun lese bakpå bøker du aldri har hørt om før og våge å kjøpe det som ser ut til å kunne fenge, uten andres anbefaling. Husker det var mange kunder som ikke ville kjøpe bøker uten at de hadde fått dem anbefalt før og for deres del handlet det om at en norsk bok koster litt penger og de ville unngå bomkjøp. Logisk nok, men da gikk de glipp av en del også. Men, så lenge de fant noe de likte vet jeg ikke om det spilte noen rolle for dem, så sånn sett var det kanskje ikke et stort problem.

  • Haruhi April 3, 2018 at 7:31 pm #

   Alene-tur til London høres ut som en drøm. Enn så lenge satser jeg på å få til tur til biblioteket uten toddler. Kanskje til og med kafebesøk etterpå.

   Jeg har aldri tenkt at jeg er avhengig av direkte anbefalinger, men når jeg setter meg ned å prøver å peke på hvorfor jeg har lest akkurat de bøkene jeg har lest er svaret (skremmende) ofte enten lesemål eller instagram. Skal bli spennende å se hva jeg ender opp med å lese hvis jeg tar et skritt tilbake.

   Foreløpig leser jeg bare ferdig bøkene jeg holder på med (Roxanne Gray og den om Sigrid Undset), så får vi se hva som skjer. For jeg kommer jo ikke til å stoppe, bare skru ned tempo. (Det høres jo mye finere ut hvis jeg sier at jeg har skrudd ned tempoet selv, enn hvis jeg sier at jeg ikke har nok tid lenger 😉 )

 5. siljesols April 3, 2018 at 7:57 am #

  Føler jeg har vært der du er mange ganger etter at jeg begynte å blogge og fikk barn (første barn og bloggen kom faktisk til verden samme høst). Blogging og mål har definitivt ført til at jeg leser mer variert og faktisk flere bøker enn tidligere, men samtidig er det mer tvang og stress rundt lesingen. Jeg savner innimellom å bare lese på impuls, plukke opp en bok når jeg har lyst, ikke tenke over alt jeg burde lest, eller alle de andre bøkene jeg også har lyst å lese, men det er jo nesten en metafor for livet. Så det gjelder vel å finne en balanse mellom tvang og lyst. Og å akseptere at i perioder og faser av livet er det andre ting som er viktigere å bruke det man har av energi på. Jeg tror du gjør lurt i å prioritere det som gir energi. Jeg har ellers allerede justert ned antall bøker jeg skal lese på Goodreads, blir stresset av å bli minnet på at jeg henger etter hele tiden, så det gidder jeg ikke.

  I påsken forsøkte jeg meg ellers på det som Labben tipser om over. Jeg klarte ikke å bestemme meg for hva jeg skulle lese og leste første kapittel i flere bøker. Den boken jeg fikk mest lyst å plukke opp dagen etterpå leste jeg videre i.

  Angående livet med barn (skriver ikke småbarn, for mistenker at det ikke blir mindre travelt på en god stund, selv om jeg minnes rundt 1,5 år som det aller mest hektiske), så er det definitivt mer travelt når hverdagen kommer. Med nummer to nøt jeg permisjonen på en helt annen måte, tok meg til og med tid til å studere, for jeg visste hva som kom. Nå merker jeg at jeg stadig prioriterer bort flere interesser og jeg blir veldig glad i alt som kan slå to fluer i en smekk. Jeg trener for eksempel mens jeg ser på serier, eller av og til hører lydbok. Men det passer ikke så bra med yoga.

  Du kan ellers glede deg til alle de fine barnebøkene du kan lese med Amalie etter hvert.

  • Haruhi April 3, 2018 at 7:40 pm #

   Hvert år får jeg ny (nesten)favoritter via målene mine, booker alene gir meg mye glede år etter år. Tvangen er helt uten tvil ikke verdiløs, men i det siste har det kommet litt i utakt. Når jeg leste 70-100 bøker i året gjorde det lissom ingenting at 30 av dem var rene tvangsgreier, eller bøker jeg egentlig ikke fikk noe ut av. Det var jo bare å forte seg å lese ferdig, for å kunne begynne på noe bedre. Nå holder ikke den tankegangen. Kanskje burde jeg gjør som du og Labben sier, lese mange førstekapitler å ta det derfra. Kanskje må jeg slette lesemålene. Kanskje må jeg logge av insta i en måned. Kanskje må jeg bare drikke litt mer kaffe.

   Har uansett gått fra å syntes at dette (mindre lesetid, mindre overskudd) har vært litt sårt, til å se på det som en litt fiffig utfordring. Making reading great agian lissom.

   Kommer uansett ikke til å parkere bloggen, den er jo definisjonen på lavterskel, og dere er så fine og støttende og bokblogglandia er den beste plassen ever.

   (PS: fint å se det du sier om 1,5, – hørt så mye fælt om babytiden, men toddlerhood tar faen meg knekken på meg. Elsker det. Hater det). Noen ganger når jeg henter Amalie i barnehagen sitter hun ute, fult påkledd, med en bok i fanget. Har nok mye felles leseglede i vente.

   • siljesols April 3, 2018 at 7:58 pm #

    Ja, det er liksom ingen vei tilbake nå fra bloggingen. Det er for mye å tape i å forsvinne fra bokbloggosfæren:-) Jeg har aldri lest i nærheten av 100 bøker, men har også synes det har vært litt sårt å ikke ha leselyst, eller å få lite ut av bøkene. Som om du mister noe viktig fra livet ditt. Da foretrekker jeg leselyst og liten tid.

    Min mor har faktisk sagt at om noen andre kunne ta seg av barna i toddlerfasen, der de skal utforske alt, men ikke aner hva som er bra for dem eller forstår fare, så kunne hun fått mange flere barn enn de tre hun fikk:-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: