Mars

3 Apr

12 leste i løpet av mars, kvantitativt nesten dobbelt så bra som februar, – samtidig som stjernesnittet har sunket fra 3,9 til 3,3. Fremdeles mye kos, men også innslag av bøker som havner lavere på livsgledeskalaen enn Candy Crush.

Bøkene 

 1. Saga (Vol. 4) – Brian K. Vaughan & Fiona Staples (biblo)
 2. Reisen til det ytterste hav – C. S. Lewis (RR)
 3. Thirty Million Words: Building a Child’s Brain – Dana Suskind (kindle)
 4. Sølvstolen – C. S. Lewis (RR)
 5. Hesten og hans gutt – C. S. Lewis (RR)
 6. Den siste striden – C. S. Lewis (RR)
 7. Saga (Vol. 5) – Brian K. Vaughan & Fiona Staples (biblo)
 8. Saga (Vol. 6) – Brian K. Vaughan & Fiona Staples (biblo)
 9. Being Mortal – Atul Gawande (OTS)
 10. Stoner – John Williams (lyd/OTS)
 11. The Wasp Factory – Iain Banks (RR)
 12. Baby-led Weaning: Helping Your Baby to Loving Good Food – Gill Rapley (kindle)

Tallene 

Syv menn (!), to kvinner og tre samarbeidsprosjekt. Hovedsakelig Lewis sin skyld. Seks britiske, seks amerikanske, tre canadiske – ikke særlig eventyrlig altså.  Skottland føles dog som noe helt annet en resten av UK, litt mer rått og eksotisk. Go Banks!

Opplevelsene 

Månedens beste (og største overraskelse) er Hesten og hans gutt,  som stod ca nederst på Narnia-ønskelista mi når jeg var barn, hovedsakelig fordi den ikke inneholder Lucy i noe annet enn en liten birolle. Narnia var ikke Narnia uten Lucy (når min far spurte hvilken Narnia vi skulle høytlese svarte jeg bestandig LØVENHEKSAKLESSKAPETLUCY). Med voksne øyne syns jeg den er en av de sterkeste i serien (Løven, heksa og klesskapet er fremdeles aller aller best), og generelt sett syns jeg Lewis skriver seg bedre med tiden, litt mer nyansert og mindre bombastisk. Med unntak av den Siste striden som blir litt vel misjonerende, selv om den for såvidt er fiffig. Uansett: overraskende gøy å lese barndomsfavoritter i voksen alder, – endret syn ødelegger ikke minnene, det beriker.

Being Mortal var god men ikke revolusjonerende. Plukket den opp på et bokbloggtreff en gang,  og har alltid trodd at den handlet om aktiv/passiv dødshjelp – men det viste seg at den i like stor grad handlet om alderdommen generelt sett og sykehjem vs. omsorgsboliger.  Fikk meg til å angre på at jeg (delvis) har vendt geriatrien ryggen.  Vurderer å lese mer av Gawande, selv om resten av bøkene hans ser ut til å være veldig…kirurgiske.

Stoner ble en skuffelse, delvis fordi den er helt enormt hypet, og delvis fordi den rett og slett ikke er så god. Har hørt den beskrevet som fortellingen om et helt vanlig liv, men den er jo ikke det, for livet til den godeste William Stoner er jo ikke normalt, det er tragisk, det er forjævelig. Og det er litt synd. For forfatteren skriver så godt og skarpt, og pirker greit borti hjerterota mi et par ganger, men det blir rett og slett for mye. Så ender jeg opp som likegyldig når jeg kunne ha elsket.

Månedens dårligste er det to babybøkene, som begge tar opp spennende temaer – som med letthet kunne vært komprimert og servert i løpet av maks femti sider, gjerne etter en språkvask. Innser at fangruppen av denne typen bøker sannsynligvis stiller litt lavere krav til litteraturen sin enn det jeg gjør… Uansett, glad jeg har lest, tross alt. Neste ut er  The Wonder Weeks den tror jeg faktisk er enda verre enn disse to.

Ellers er jeg fremdeles like forelsket i Saga. Og egen omtale av The Wasp Factory kommer etterhvert.

Måloppnåelse 

 Vel. De originale målene + progresjon finnes her.
 1. 5 av 10 innkjøpte lest så langt, trodde i utgangspunktet jeg lå godt ann, men 50% er jo urovekkende lavt…
 2. 4 av langlånsbøkene lest, Narnia falt i denne kategorien, letteste målet ever. Nå mangler jeg bare Kafkas Slottet og den Donauboka.
 3. 2 OTS, sakte men sikkert
 4. 0 Booker, men det er jo ikke min skyld (..alle vet at den internasjonale utgaven bare er en oppvarmingsrunde)
 5. 0 pre 1917
 6. 0 hardcore non-fiction
 7. 3 softcore non-fiction
 8. 0 Cormac McCarthy, sparer det beste til siste
 9. 8 av 24 innlegg (ha!)

Bonusmål 

 1. 1 av 15 Banks
 2. 0 av 3 Ishiguro

10 kryss på 12 bøker = godkjent.

Planer for april 

Saktelesing og tedrikking. Har begitt meg ut på Dickens i lydformat, og endelig tatt fram S. G. Myre (Hellemyrsfolket) fra  under sofaen igjen. Hvis babyen venter litt med krabbinga satser jeg på å få startet på Selma Lagerlöfs Jerusalem  etter S. G. Myre. Tenker også å få sneket inn så mye som mulig Ms. Marvel (og kanskje noe steampunk?) fordi balanse er viktig. Og fordi tegneserier er så fotogene. Har også planer om å få lest noe litt spenstig påskekrim, enten Julian Barnes Arthur & George (inspirert av Labben) eller noe av Wilkie Collins for å ta 1800talls-greia fult ut.

Advertisements

17 Responses to “Mars”

 1. Ingalill April 4, 2017 at 8:07 am #

  Trodde først Being Mortal, var samme bok som Being Dead, og angret litt på at jeg har puttet den på 50krysslista, har ikke så veldig lyst å lese om sykehjem. Må ha pause fra pensjonistene etter Erpenbeck. Tida går rett og slett for fort oppi årene.

  Ellers går jo dette så det suser. Som nevnt tidligere (her eller der), synes alle er veldig systematiske iår. Er det mer telling enn vanlig? Nesten som man begynner å tro at lesemål er av den oppnåelige typen.

  (Ang. Stoner, tok det seg opp litt med hu fæle kona. Hun var høydepunktet)

  • Haruhi April 4, 2017 at 8:25 am #

   Siden jeg ikke lenger stoler på det jeg selv skriver (eller tenker) måtte jeg nå dobbeltsjekke at jeg ikke faktisk hadde lest Being Dead (som jeg aldri har hørt om), det hadde jeg heldigvis ikke.

   Ja, jeg føler også at lesemålene har fått en liten opptur i år. Tror det er flere som har lesemål for første gang, eller for første gang på en stund? Uansett, det suser i vei.

   Ja, kona var best (, verst)! Selv likte jeg veldig godt å lese om bonding mellom Stoner og datter (også gråt jeg nesten når kona kom mellom), men det skyldes nok primært overflod av kosehormoner fra min side. Alt jeg leser som vagt omhandler babyer/mødre/fedre får meg til å renne over av følelser… Nesten litt juks.

 2. labbensblog April 4, 2017 at 11:18 am #

  Ingalill: Being Dead kan du i hvert fall trygt lese hvis du ikke vil lese om sykehjem.

  Nå minnet du meg på at jeg skal lese Narnia. Husker jeg likte den første veldig godt da jeg leste den for noen år siden, men likte ikke Løven, Heksen og Klesskapet like godt som jeg hadde håpet. Interessen dabbet derfor litt av. Jeg har likefullt lyst til å komme meg gjennom alle bøkene (og har vel det som et mål om ikke jeg husker helt feil, så da må jeg jo).

  10 kryss på 12 bøker er absolutt godkjent. Jeg glemmer å telle kryss, jeg bare kikker på mållisten. Telling gjør alt så mye gøyere.

  • Haruhi April 4, 2017 at 6:22 pm #

   Ja, du har rett og slett ikke noe annet valg enn å lese Narnia. Gleder meg til å se den dynamiske rangeringen din. Er det slik at du ikke har lest Narnia i barndommen? Blir i så fall ekstra spennende å høre hva du synes.

   Tellinga er det gøyeste, ingen vits i mål som ikke MÅLES. Knis.

   • labbensblog April 4, 2017 at 6:25 pm #

    Jeg vet jeg har lest Løven, heksen og klesskapet i barndommen, men sånn ellers husker jeg ikke om jeg leste flere. Jeg husker serien som gikk på tv best. Blir ekstra motivert til å lese dem når jeg kan lage dynamisk rangering, så den Goodreads-gruppen var genial.

    • Haruhi April 4, 2017 at 7:09 pm #

     Elsket serien like høyt som bøkene i barndommen, – syns de nye filmene var sikkelig sikkelig skuffende. Listegruppa hjelper veldig på motivasjon + at den er full av gode tips, helt fantastisk!

 3. Elida April 4, 2017 at 1:43 pm #

  Stoner har eg i bokhylla, men den blir i alle fall ikkje prioritert med det første etter det du skreiv. Eg har aldri komt lenger enn til bok 5 i Narnia-serien, merkeleg nok, muligens april blir månaden der Narnia blir fullført.

 4. Mari April 4, 2017 at 6:56 pm #

  Kvantitativt har måneden din vært sprø. Men det forklares vel av Narnia/tegneserier.

  Jeg må også få ræva i gir og gjenlese Narnia snart. Til forskjell fra deg synes jeg Hesten og hans gutt er ganske dårlig, eller i alle fall helt sinnsykt problematisk. Har sikkert blitt utsatt for for mye postkolonial litteraturteori (men jeg likte den ikke som barn heller). Sølvstolen ligger kanskje an til å bli favoritten min, selv om Susan ikke figurerer i den.

  • Haruhi April 4, 2017 at 7:08 pm #

   Ja, tallene lyver veldig, men det er jo en grei boost å ta med seg inn i mursteinsmåneden jeg har planlagt.

   Og, ja, Hesten og hans gutt er jo helt sykt drøy, i hvertfall når det kommer til rase (kanskje hans verste? Den siste striden er også ganske ille). Vet ikke helt hvorfor/hvordan jeg klarer å tilgi Lewis dette og bare se rett gjennom til Historien. Jeg er ikke vanligvis så tilgivende ovenfor smårasistiske hvite gubber. Sølvstolen er jo også fantastisk, Dysterpytt!

   Hvordan får du til å lage kursiv i kommentarer foresten? Ser så praktisk ut.

   • Mari April 6, 2017 at 1:09 pm #

    Kursiveringen er et produkt av den minimale html-kunnskapen min:

    <i>det som skal kursiveres</i>

    • Haruhi April 6, 2017 at 2:26 pm #

     kursiv

 5. labbensblog April 4, 2017 at 7:13 pm #

  Jeg så den første av de nye filmene, men var ikke veldig begeistret. Serien, derimot, husker jeg som helt fantastisk. Om den holder seg godt aner jeg ikke, men de gode minnene har jeg uansett.

  All hail Silje som startet gruppen! Må huske å spørre henne hvordan hun fant på å gjøre det.

  • Haruhi April 4, 2017 at 7:50 pm #

   Jeg var av en eller annen grunn helt sikker på at det var en tvangslesekafé avd. Bergen Idé, og at du var delvis skyldig, kjenner jeg ble ekstra imponert nå. 3 x 3 hurra for listegeneralen!

   • labbensblog April 4, 2017 at 7:56 pm #

    Nei, dette skal jeg ikke prøve å ta æren for. Listegeneralen har all ære. Jeg ble like overrasket (og nesten ekstatisk glad og giret) som alle andre.

    Jeg lurer veldig på hvorfor vi er så glad i disse listene og hvorfor det ser ut til å være et fellestrekk blant en stor andel av bokbloggerne. Er de som leser generelt mer glad i lister og sammenligninger enn andre?

    • siljesols April 4, 2017 at 8:58 pm #

     Ideen kom plutselig over meg og jeg skjønte ikke hvorfor jeg ikke hadde tenkt på det før. Tenkte egentlig ikke over at det gikk an å lage gruppe før Labben laget Bookergrippe i fjor. Og så tenkte jeg på da jeg skulle finne ut hvilken McEwan jeg ville lese og måtte tråle kommentarfelt etter listene deres. Genialt å ha de samlet på ett sted! Tror ellers det er en bloggergreie med lister og ikke de som leser mye. Vi har jo tross alt laget en blogg for å ha en slags oversikt, og for ikke å snakke om oss som er aktive på Goodreads og Bokelskere.

    • Haruhi April 5, 2017 at 8:46 am #

     Årets beste ide! Er evig takknemlig. Sitter og humrer og koser meg når jeg lager lister, og samboeren bare “hva for noe gøy er det du holder på med?” og jeg bare “lager en dynamisk liste over alle biografiene jeg har lest!!!”. Han så merkelig nok ikke sjarmen 😉

     Jeg tror også at lister er en bloggting sånn primært. Atul Gawande har skrevet en bok som heter noe sånt som The Checklist Manifesto, den handler nok om helt andre slags former for lister, men jeg har litt lyst å lese den bare fordi LIST er i tittelen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: