Waffles, love and a sea of possibility

8 Jan

Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, har godt over et halvt års udokumentert lesing (det gjør fysisk vondt) og minst fjorten forskjellige  innlegg i kladdformat (babybobla vs. bookerbonanza, baby vs. bøkene etc etc) hvor jeg sier mye fornuftig om hvordan det å bli mamma forandret lesevanene mine/ synet mitt på litteraturen, hvordan tvangslesningens era var forbi, og at lystens tid hadde kommet (,type, når man bare rekker å lese femten bøker i løpet av året, så bør de til gjengjeld være jævlig gode) – men nå som babyen ikke lenger er fersk er jeg i ferd med å innse at ingenting egentlig har endret seg, jeg er den samme som alltid, ammetåka er en myte og årets lesemål er allerede skrevet. Lydbøker er guds gave til nybakte mødre og hver søndag tar mannen med seg babyen på trilletur, slik at jeg får en time uforstyrret lese (og kaffedrikkings) tid, jeg er lykkeligere enn jeg noensinne kan huske å ha vært og jeg kommer aldri til å slutte å lese. Tvang og tall er en del av kjernen i min personlighet, og jeg klarer ikke å unnslippe 2016s begredelige måloppnåelse, men i ekte nyttårsånd velger jeg å ta 2017s mål først:

 1. Alle bøkene jeg kjøper
 2. Alle bøker jeg har lånt lenger enn to år
 3. 30 OTS
 4. 9 booker short og longlist (inkl. internasjonal booker)
 5. 9 pre 1917
 6. 6 hardcore non-fiction
 7. 6 soft non-fiction
 8. 3 Cormac McCarthy
 9. Minst 24 innlegg (, merk, ikke 24 omtaler)

Minst fem hakk mindre ambisiøst enn tidligere år, litt realistisk er det tross alt lov til å være. Jeg har 77 uleste bøker i hyllene, og håper at minst halvparten av dem faktisk er bøker jeg har lyst til å lese. Her er en komplett liste* over alt det uleste jeg eier, skrik ut hvis dere ser noe som kan anbefalles – selv aner jeg ikke hvor halvparten kommer fra, og ser ikke mer enn to-tre bøker som umiddelbart frister. Ellers tar jeg for første gang siden jeg startet med lesemål en pause fra 1001lista, rett og slett fordi jeg har gått litt lei. Hadde i utgangspunktet tenkt å bytte den ut med en liste over bøker Nick Hornby anbefaler i  Polysyllabic Spree bøkene sine, men siden ingen på listchallenge (seriøst?) har laget en oversikt ble det med tanken.

img_1438

 

* For ordens skyld: jeg telte ikke samboerens bøker eller fantasy/barnebøker jeg har arvet og beholdt av sentimentale årsaker, – men hvis jeg plutselig skulle få lyst til å lese Brandon Sanderson eller Historien om Walt Disney kommer jeg så klart til å ta poeng for det.

Advertisements

30 Responses to “Waffles, love and a sea of possibility”

 1. Elida January 8, 2017 at 3:12 pm #

  Så kjekt å lese noko frå ditt tastatur, og kudos for å skrive med babyen på magen 😉 Eg har og skrevet opp Booker, og gler meg til både internasjonal og “normal” lang- og kortliste.

  • Haruhi January 8, 2017 at 7:44 pm #

   Jeg er egentlig skeptisk til den internasjonale (leste ingen i fjor heller), men tenkte det var smart å legge til – i tilfellet shortlisten til den vanlige skulle bli veldig slapp.

   Ja, det er utrolig hva man kan få til med godt bæretøy 🙂

 2. Mari January 8, 2017 at 5:10 pm #

  OTS-lista di ser ikke så dum ut. Pulphead! Cormac! Swamplandia! Jonathan Strange!

  Jeg er dessuten 90% sikker på at Loitering er bra, og har egentlig veldig troa på John Williams også (jeg eier bare tre bøker av fyren, og har lest null, eh…). Abercrombie er sikkert også lesverdig, selv om jeg egentlig er litt lei av grimdark.

  Liker alle målene dine. De ser passe realistiske ut. Liker spesielt at du skal lese mer Cormac. Grensetrilogien er fantastisk (men Suttree er best, jeg synes kanskje den er bedre enn Blood Meridian. Sørstatsgotikk > western).

  • Haruhi January 8, 2017 at 7:47 pm #

   Hm, nei. Western > Sørstatsgotikk her. Tror nok egentlig at Blood Meridian forblir høydepunktet for min del, men det burde jo ikke hindre meg i å utforske resten av forfatterskapet. Det er jo bare flaut hvor lenge jeg har lat mannen stå som Favorittforfatter med stor F uten å lese noe mer..

   Jeg er også lei av grimdark, foretrekker faktisk fantasyen min lettbeint og humoristisk for tiden. Og urban.

   • Mari January 9, 2017 at 5:11 pm #

    Jeg vil ikke ha lettbeint, humoristisk fantasy, tror jeg. Leste for så vidt nettopp en urban fantasy som sikkert passer i den kategorien, og det var ok, men foretrekker komplekst og variert (uten å være gritty og nihilistisk). Har ambisjoner om å lese noe ukjent i år, men vi får se hva jeg rekker (indisk varulvfantasy!).

    • Haruhi January 10, 2017 at 12:05 pm #

     Sånn i utgangspunktet liker jeg også fantasyen min komplek og variert (dog gjerne gritty også), men i det siste har jeg vært mer trukket mot det lettbeinte – type varulvporno og PC Grant. Tipper det er en fase.

     Indisk varulvfantasy, høres helt helt rett ut.

    • Mari January 10, 2017 at 3:26 pm #

     Skjønner. Og jeg dømmer ikke, altså. Er tilsynelatende inne i en feministisk urban fantasy-fase selv.

 3. labbensblog January 8, 2017 at 7:00 pm #

  Jeg kommer ikke over mål nr. 1. Det er ambisiøst. Nesten vanskeligere enn å lese x-antall bøker som befant seg i bokhyllen før 2017.

  Hvilke bøker har du lånt i over to år som ingen har ønsket seg tilbake på de to årene?

  Vi skal lese McCarthy begge to, samt non-fiction, Booker og OTS. Jeg har ikke et eget mål om sistnevnte, men tenkte å slenge meg på Hedda sin lesesirkel. Må bare få fingen ut og dokumentere hvilke bøker som står ulest i bokhyllen. Er redd det er et stort prosjekt.

  Jeg har for øvrig også lurt litt på bøkene Hornby anbefaler, men jeg må innrømme at det er ekstremt mange der jeg aldri har hørt om. Dog mange som har virket interessante, men jeg har ikke vært smart nok til å skrive ned titler eller legge dem til på Goodreads mens jeg har lest.

  • Haruhi January 8, 2017 at 7:55 pm #

   Altså, mål nr 1 er jo så enkelt at det nesten er juks. Jeg var fire bøker unna å klare det i fjor, og da forsøkte jeg ikke en gang. Blir verre med nr 3, jeg har så mye rart stående… Kanskje jeg skal hive meg på Heddas opplegg jeg også #evigoptimist

   Ja, jeg angrer også på at jeg ikke noterte når jeg leste Hornby, – tror det ville ha vært en fin liste å lese fra, akkurat passe blanding av literary fiction og underholdning.

   Bøkene jeg har lånt er fra min foreldre, Franz Kafkas Slottet, en bok om Donau og Narnia x 4 (leste de tre første i fjor), så det blir Narnia på meg også i år. Eier en utgave selv også forøvrig, men syns det er så koselig å lese de slite utgavene som ble brukt til høytlesning om og om igjen i barndommen.

   • labbensblog January 10, 2017 at 11:13 am #

    Jeg har både slottet, Donau-boken og Narnia. Jeg innbiller meg at Slottet er veldig tung å lese, uten at jeg helt vet hvorfor jeg tror det. Jeg har lest Kafka før og det har aldri vært problematisk. Men jeg har foreløpig ikke lest romanene hans.

    Donau-boken har stått i hyllen i evigheter. Den er sikkert bra, jeg bare finner aldri en grunn til å begynne på den.

    • Haruhi January 10, 2017 at 12:07 pm #

     Jeg har også fått for meg at Slottet skal være sikkelig tung og komplisert, har bare lest Prossesen av ham tidligere – og det er såpass mange år siden at jeg ikke husker hva jeg syntes om tyngden.

     Blir spennende å høre hva du som førstegangsleser syns om Narnia, min oppfatning er uten tvil farget av lykkelige barndomsminner.

 4. Mari - Flukten fra virkeligheten January 9, 2017 at 6:13 am #

  Vi er de vi er, selv med mindre lesetid. Jeg tenker at du har varierte og fine lesemål, og at du har imponerende god selvkontroll når du handler bøker. Punkt nr. 1 ville jeg nok slitt med, jeg handler bøker raskere enn min egen skygge (eventuelt raskere enn jeg leser).

  The Hare With Amber Eyes er ei bok jeg er veldig nysgjerrig på, selv kjøpte jeg den for flere år siden (tydeligvis utelukkende for at den skulle være en støvsamler). Jeg har Hellemyrsfolket og The Hanging Tree ulest her også, begynte på sistnevnte nå på nyåret, men det var noe som ikke stemte denne gangen. Jeg satser på at det var tid og sted hos meg, og ikke boka det var noe galt med.

  • Haruhi January 9, 2017 at 7:48 am #

   Tror hemligheten bak mål nr 1, er det at jeg nesten bare leser (og kjøper) elektroniske bøker, og endelig har lært meg at det holder med å laste ned sample til man faktisk har kommet i gang med boka… Uansett et sunt mål å ha.

   Haren er en av disse jeg helt hadde glemt at jeg hadde, nå hoppet den litt fram i køen. Jeg har nettopp lest ferdig Hanging Tree, og syns dessverre den var mye svakere enn de tidligere bøkene i serien.

   • Mari - Flukten fra virkeligheten January 9, 2017 at 5:30 pm #

    Da er jeg redd det samme gjelder for meg, det var noe som skurret. Var sikker på at det lå hos meg, og ikke boka.

    Sample var jo slettes ikke dumt. Det tenker jeg sjeldent på når jeg bruker Kindlen min. Noterer det ned som et særdeles godt, og ikke minst økonomisk, råd.

 5. Ingalill January 9, 2017 at 8:18 am #

  Ble glad av å lese innlegget ditt. Spesifiserer. Ikke-ironisk glad. Kjører selvinnsikt i 2017, og etter at jeg i jula sa til noen – detvar fint sagt (mente det), og noen ble sur fordi man ikke skal harselere med alt og det av og til passer med alvor og nære ting, har jeg nå bestemt meg for å adde ikke-ironisk, til enhver uttalt følelse.

  Altså – ikke-sarkastisk (den med også med) ordentlig glad av lesemål og babylykke, og når ferske mødre innser at barneproduksjon ikke betyr at man trenger å hengi seg til kun babymat, interiør og ullinnkjøp. (Ikke alle gjør det -)

  Altså – av de 16 jeg har lest på lista di. Freedom, obviously (trodde du allerede hadde lest, mulig jeg blander med noen andre), og utroskapsbøkene Bovary og Valsen til Enright. Trainspotting også, men skulle jeg gjort det igjen ville jeg hørt lydboka. Har nå sett 1 sesong Outlander kun pga highlandermen, og det er bortkastet med slik klingende mandighet på papir. Ikke for det, det er ikke mye mandighet i Trainspotting, mest sutrende høye smågutter, uten kilt. Nå går jeg bare og håper på at skotskehelten og hu fra framtida får forhindret framtidsforfallet slik at kilt og sekkepipe blir ordinært – også på Eidsvoll – i 2016.

  Noterer at oldtidsbøker for noen betyr før 1917 – ikke 2000.

  • Haruhi January 9, 2017 at 9:41 am #

   Jeg blir alltid tatt for å være ironisk, bortsett fra når jeg er det.

   Freedom har jeg i lydformat (hundre timer, hundre trilleturer, ungen kommer til å ha lært seg å gå før jeg er i mål), du elsket lydutgaven- Stjerneheidi hatet den. Så jeg sitter på gjerdet.

   Ja, jeg er glad for at leselysten er der fremdeles selv. Internett er så fult av folk som snakker om at de mistet seg selv når de ble mødre (, og folk som driver på å innreder to måneders gamle babyers rom (whatwhat)) at jeg nesten ble overbevist om at det måtte være sånn. Om noe verdsetter jeg lesetiden min mer nå enn før Amalie kom til, nettopp fordi den er redusert.

   Knisfnis til pre2000

   (Outlander er helt forferdelig, selv med skotsk dialekt (og mannebein))

   • Ingalill January 10, 2017 at 9:45 am #

    Til tross for at jeg teoretisk er komplett enig i din dom av Outlander (ville kanskje sagt det enda sterkere) satt jeg igjennom hele ses1. Greide ikke se bort, selv ikke under fangehull sadostraffhomovoldekt. Forøvrig skjønner jeg ingenting av plottet eller vitsen, den eneste forklaringen må være at det finnes 100bøker (gjør det?) med medfølgende planlagte 50sesonger, og det derfor er ingen vits i skynde seg, eller få overblikk. Det har skjedd meg før, jeg blir paralysert og henført bare ting går langsomt nok (eg. Donna Tartt).

    Ang. Freedom, får du høre noen timer, før du går til papir, only solution.

    • Haruhi January 10, 2017 at 12:09 pm #

     Jeg tror faktisk jeg kommer til å gå rett på papir når det kommer til Freedom (det er lov å kjøpe bøker dobbelt/trippelt, og fremdeles kalle det OTS), du klarer jo å høre alle slags former for kompliserte verker (2666!) i lydform, mens jeg ennå foretrekker krim…

     Jeg tror det er ca syttitusen Outlander-bøker.

 6. Silje - Så rart January 9, 2017 at 8:19 am #

  Egen lesetid på søndager høres ut som en fantastisk idé:-) Jeg har bare lest tre av din OTS, Stoner, Sjur Gabriel og Old man and the sea. Sistnevnte likte jeg veldig godt og den er kjapt lest også. Begynte med første bok av Hellemyrsfolket i fjor og tenker å fortsette i år, men går for lydbokutgaven. Min OTS-liste endte jo opp på over 230, og da tok jeg ikke med alt, men først og fremst det jeg kunne tenke meg å lese. Det er heldigvis mest av det der, siden jeg er god på å gi vekk de andre.

  Imponert over at du leser såpass mye av det du kjøper, det gjør ikke jeg, og da vokser jo bare listen. Det med å laste ned samples til du er i gang med boken, høres ut som en veldig god plan jeg tror jeg skal følge. Jeg begynte så vidt med samples i fjor rundt Booker-tider.

  • Haruhi January 9, 2017 at 9:34 am #

   Ja, søndager har alltid vært yndlingsdagen min også, så jeg synes det er en veldig god deal. Jeg er egentlig veldig skeptisk til Hemmingway, hadde en periode i tenårene hvor jeg leste veldig mye av mannen – og gikk kraftig lei, men den er jo fryktelig kort, så jeg tipper den blir lest i løpet av året.

   Har så vidt startet på Hellemyrsfolket, og en foreløpig konklusjon er jeg sliter forferdelig med dialekta – må konsentrere meg sikkelig for å forstå hva folk sier, tipper lyd bare ville vært enda verre.

   Samples ❤

   • siljesols January 9, 2017 at 1:01 pm #

    Hehe, ja i og med at du sliter med å forstå bergensk, ville du nok slitt med strilamål på lyd:-)

    Jeg tenkte den gangen jeg leste OMATS at Hemingway var en forfatter jeg ville like godt, men har enda ikke kommet meg til å lese mer av han.

    Godt at du ikke er fanget i ammetåken forresten, men likegreit at du var forberedt på det, så ble du positivt overrasket. Jeg slet med leselysten etter første barn, men ikke andre barn, og har jo aldri hatt så liten tid som nå. Og en mer strukturert og effektiv student enn jeg har vært post-barn skal du lete lenge etter;-)

 7. Elisabeth January 15, 2017 at 11:14 am #

  Det du kaller et lesemål som er så enkelt at det nesten er juks, kaller jeg klin umulig. Jeg leste 90 bøker i fjor, men kjøpte omtrent det dobbelte. Burde kanskje sikte litt mer mot balanse i 2017, men har i stedet satset på mål med 50 OTS.

  Jeg var også fristet til Booker-mål, vet jeg blir like engasjert hver gang dere setter i gang. I 2016 leste jeg vinneren av International Booker og “The Many”, men har kjøpt flere av de andre på lista til den vanlige Booker’en som gir OTS kryss i år. Så mulig jeg i stedet blir hengende et år på etterskudd.

  Ellers håper jeg aller mest på måloppnåelse på siste mål på lista! Vil gjerne se mer fra deg i 2017!

  • Haruhi January 15, 2017 at 4:58 pm #

   Må innrømme at jeg valget målet nettopp fordi jeg viste at det kom til å høres imponerende ut. Hemmeligheten bak suksessen er e-bøker, – det er jo nøyaktig null poeng i å kjøpe for å lagre (, sier jeg selv om det tok litt tid før jeg innså nettopp dette, tipper rundt 50% av mine uleste er e-bøker).

   Jeg håper det blir litt mer liv i bookerleieren i år enn det var i fjor. Mange som leste, nesten ingen som blogget (meg selv inkludert). Gleder meg uansett til ny sesong!

 8. Synne Cinnamon January 16, 2017 at 2:27 pm #

  Å, for ei flott og gjennomtenkt listel! Jeg burde bli flinkere til å sette meg strukturerte lesemål!
  Fra ulest-lista kan jeg i hvert fall anbefale Madame Bovary (den var banebrytende og lettere skandaløs da den kom), The Old Man and the Sea (så stor til å være så liten) og Jonathan Strange and Mr Norrell (velskrevet, ubehagelig, episk). Dessuten er jo Stephen Fry sånn omtrent verdens beste fyr, så jeg skulle gjerne hatt en av bøkene hans i hylla.
  Håper 2017 blir et godt leseår!

  • Haruhi January 18, 2017 at 2:37 pm #

   Ja, det er gøy med lesemål!

   Hemmingway tenker jeg at jeg leser på tampen av året, da bruker jeg å bli passe krysssulten, og den er jo så kort. Ellers er jeg litt skeptisk til Bovary, – hovedsakelig fordi er litt lei av utroskapstematikken. Strange & Norrell gleder jeg meg til. Har den som e-bok. Tror du det fungerer med alle fotnotene?

   • Synne Cinnamon January 18, 2017 at 5:23 pm #

    Godt tenkt å ha Hemmingway i bakhånd i slutten av året!
    Jeg har faktisk ikke lest skjønnlitteratur i elektronisk format ennå (har bare lest e-bøker på PC i pensumsammenheng), så jeg vet ikke helt hvordan fotnoter fungerer da. Jonathan Strange & Mister Norrell er liksom såpass stor og kompleks at jeg tipper det ikke har så mye å si – man risikerer å måtte bla tilbake noen ganger uansett, enten det skjer med papirsider eller knapper, hoho!

 9. Ellikken January 19, 2017 at 7:30 pm #

  Lykkeligere enn du kan huske å ha vært noen gang, herrefred så deilig å lese! Jeg kjente jeg ble ordentlig glad. Den er så verdifull den tiden du har nå, her og nå. Fullt kaos, lite søvn, bekymringer. Og likevel altså, pur lykke. Jeg er så innmari glad du klarer og evne å føle på lykken midt oppe i det!

  Og så kunne jeg jublet over McCarthy-mål, men det føltes brått litt uviktig:-)

 10. Signe Braut January 23, 2017 at 11:01 pm #

  For et glad-innlegg! Eg er så glad i bloggen din, så eg vert alltid gira når det kjem eit nytt innlegg frå denne kanten – støttar målet om 24 innlegg. Men først av alt: hurra for å nyte livet, også med babygulp og søvnmangel 🙂

  • Haruhi January 24, 2017 at 6:02 pm #

   Åh, så koselig å høre!

   Skal gjøre mitt beste for å oppnå det målet, det burde jeg egentlig være veldig overkommelig (- selv om jeg tradisjonelt sett sliter aller mest med å få til nettopp skrivemålene..).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: