Vårstatistikk

7 May

Mars + april. Ti bøker lest, seks i april, fire i mars, ligger an til å lande på tre i mai. Har på sett og vis endelig kommet meg ut av lesetørkens dal, i den forstand at jeg koser meg med det jeg leser (Dickensbio og Trolldomsfjellet), men jeg leser fremdeles i snegletempo og angrer bittert på at jeg ikke annonserte 2016 som saktelesningens år: kvalitet over kvantietet – refleksjon over telling. For sent å snu nå.

 1. Ancillary Justice (Imperial Radch #1)- Ann Leckie (kindle)
 2. Trollmannens hatt – Tove Jansson (OTS)
 3. Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking  – Susan Cain (lyd/OTS)
 4. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – J.K. Rowling (lyd)
 5. Avenues of Mysteries – John Irving (kindle)
 6. The Third Man – Graham Greene (lyd)
 7. Ancillary Sword (Imperial Radch #2)- Ann Leckie (kindle)
 8. Hunger Makes Me a Modern Girl – Carrie Brownstein (kindle)
 9. Headscarves and Hymens: Why The Middel East Needs a Sexual Revolution – Mona Eltahawy (kindle)
 10. The Black Echo (Harry Bosch #1) -Michael Connelly (lyd)

Vårens beste er uten tvil Ancillary Justice som var den siste boka jeg leste før lesetørken satte inn, ulik all annen sci-fi jeg har lest (uten at det egentlig sier så mye). Roter borti store etiske spørsmål uten å miste underholdningsverdien og er i tillegg fortalt fra et veldig spenstig perspektiv: hovedpersonen/fortelleren er nemlig et romskip, noe som er mye mindre rart enn det høres ut som, lover. Anbefales på det sterkeste. Ancillary Sword som er nr 2 i triologien var også god, selv om den ikke helt når opp til eneren for meg, det blir litt for mye budskap og litt for lite action, tidvis på grensen til påtatt.

The Third Man var kort og underholdende, men langt fra Greene å sitt beste, bærer prege av å opprinnelig være en film (som jeg ikke har sett). Alt i alt et enkelt og greit 1001kryss, men feil plass å starte på hvis man ikke har lest noe av Greene. Selv begynner jeg å lure på om jeg rett og slett har lest alle de virkelig gode bøkene hans allerede, smått vemodig.

Avenues of Mysteries, Irvings nyeste, ble plukket fram i et mislykket forsøk på å ta kverken på lesetørka. Den er veldig klassisk Ivring, men mangler gnist. Jeg får en følelse av at mannen rett og slett har tilsatt alle de gamle suksessingrediensenes (minus bjørnene som denne gangen er byttet ut med løver) og regnet med at resultatet kom til å bli deretter. Dessverre ser det ut til å fungert, mange på goodreads hevder at Irving endelig er tilbake i god gammel form. Selv tenker jeg at dette er en slik bok du bare slipper unna med å skrive når du har fylt 71 og gir ut din 14. roman, hadde aldri blitt utgitt som debutant.

Vårens svakeste blir nok allikevel The Black Echo litt grunnet høye forventninger, men sikkert mest fordi dette rett og slett ikke er min type krim. Jeg er i dyp sorg over å ha gått tom for irsk lydkrim (Dublin Murder Sqaud) og fikk i et svakt øyeblikk for meg at løsningen ville være å gå for det helt motsatte: fra melankolske halvalkoholiserte irer til, eh, melankolske halvalkoholiserte amerikanere (er usikker på hvorfor jeg tenkte dette var to ytterpunkter). L.A er uansett ikke mitt krimlandskap. I tillegg er boka rett og slett alt for forutgsigbar til å ha underholdningsverdi. Sikre kilder skal ha det til at dette bedrer seg, men jeg er usikker på om jeg holder ut.

Rowling og Jansson er Rowling og Jansson, og trenger ingen videre introduksjon, – 2016 ser forøvrig ut til å bli barnelitteraturens år, sånn i tillegg til saktelesningens. Quiet og Headscarves hopper jeg over, fordi jeg fremdeles har intensjoner om non-fictionsamleinnlegg. Og Modern Girl fordi jeg faktisk har blogget om den allerede, ha!

Måloppnåelse 

 Vel. De originale målene + progresjon finnes her.
 1. 1 1001bok, The Third Man 
 2. 2 OTS
 3. 3 non-fiction, hell yeah
 4. 0 booker (og helt ærlig 0 bookermotivasjon, tror jeg ender opp med å hoppe over den internasjonale utgaven helt)
 5. 2 sci-fi
 6. 0 Roberto Bolaño (har dog begynt på en tilfeldig novellesamling, 1/2 poeng?)
 7. 0 Toni Morrison
 8. 1 HP
 9. 10% omtalerate, 1/10 omtalt av vårbøkene og 2/29 så langt i 2016, kunne vært langt verre, jobber med et samleinnlegg som kommer til å fikse hele greia..

8 kryss på 10 bøker, igjen, ikke hårreisende, men alt for lite til å bety noe i det store bildet.

Planer for mai

Lese ferdig Dickensbioen, begynne på en Dickensroman, kom 50% uti Trolldomsfjellet. Forsøke å avfinne meg med at årets lesemål er tapt, og ikke gråte noe mer over den saken. I slutten av September blir jeg (hvis alt går etter planen) mamma, og internet (og min mor) har fortalt meg at jeg ikke kan regne med å fullføre en eneste bok på de neste tre årene, og som alle tvangslesere vet er det i november/desember tvangsbrillene kommer fram. Regnestykket går ikke opp, og jeg har mest lyst til å innføre untakstilstand og omskrive målene mine. Type:

 1. Lese HP på nytt
 2. Lese Narnia på nytt
 3. Lese alle bøkene jeg kjøper
 4. Lese ferdig Trolldomsfjellet 
 5. Lese et stk Dickens
 6. Ikke få panikk

Våren er her, og jeg husker plutselig hvor jeg tok meg bryet med å flytte til Lade. Boka på bildet er til pynt, jeg hørte egentlig HP på lydbok.

 

Advertisements

14 Responses to “Vårstatistikk”

 1. Elida May 7, 2016 at 5:17 pm #

  Med både Harry Potter og Roald Dahl på øyra i tide og utide, blir det nok litt barnebøker i denne gården også.

  Gratulera med graviditet, så kjekt!

  • Haruhi May 8, 2016 at 3:55 pm #

   Takk, takk 🙂 Jeg vurderer faktisk Dahl når jeg er ferdig med HP.

   • Elida May 9, 2016 at 4:54 pm #

    Eg har mange anmeldelser ute på bloggen, ein del korte og greie bøker. Eg har høyrt alt på Storytel og er storfornøgd med det 🙂

    Blir det bloggtreff på deg i år?

 2. Artemisia May 7, 2016 at 7:17 pm #

  Gratulerer! Du har spennende tider i vente, selv om det nok blir mindre lesing en periode.:)

  • Haruhi May 8, 2016 at 3:56 pm #

   Takker 🙂 Ja, jeg får prøve å lese så mye som mulig fram til September 😉

 3. Ingalill May 8, 2016 at 2:28 pm #

  Motherhood you say. Vel, sist jeg drev på med slikt gikk 3 det 3 år før jeg plukket opp ei bok. Det var meg, uforberedt og rett inn på Paradise Hotel. Dagens unge mødre, takler slikt bedre, se på Silje feks, hun leser som bare det. På det grunnlag legger jeg derfor ned forbud mot svekkede lesemålinnsats.
  (litt bekymret for deg og Bosch)
  (og ifall det forsvant i translation. GRATULERER!!)
  (det er ganske gøy med beibis, og mindre slitsomt enn hund)

  • Haruhi May 8, 2016 at 3:55 pm #

   Takker og bukker.
   Har du lagt merke til at Linn (denharjeglest) har vært mistenkelig stille i det siste? Hun har sikkert ikke lest heller. Det er slik det går. Det blir enten lystlesning (varulvporno) resten av året, eller redigerte mål..ingen mellomting.

   (Jeg er ikke bare bekymret for meg og Bosch, men meg og hele mitt forhold til krim, jeg som nettopp hadde begynt å like sjangeren..).

 4. Elisabeth May 8, 2016 at 8:09 pm #

  Først: Gratulerer med bebis. Overlater til de med mer erfaring i morsrollen over til å kommentere lesetid. Selv er jeg for opptatt med bøkene til å ha tid til barn 😉

  Ellers: Hurra for Ancillary Justice! Synsvinkelen i den boka er genial. For øvrig også enig i at Ancillary Sword ikke var like bra, men synes Ancillary Mercy var bedre igjen. For øvrig var Ann Leckie i Oslo for ikke så veldig lenge siden og jeg fikk høre henne snakke om bøkene på Deichmanske. Bra dame!

  Hvor anbefaler du forresten å starte med Graham Greene? Har flere av bøkene hans i hylla med planer om å komme til i hvert fall én av dem i løpet av året.

  • Haruhi May 9, 2016 at 8:17 am #

   Takker 🙂

   Beroligende å høre at det tar seg litt opp igjen, skal få lest Mercy så snart som mulig, mens jeg ennå har de to foregående friskt i minne (må bare kommer meg gjennom (over?) Trolldomsfjellet først).

   Åh, Greene! Selv startet jeg med noen av de lett og morsomme (Monsignor Quixote, The Ministry of Fear), men dette var når jeg var type atten. Det er kanskje vel så lurt og bare starte med kremen, slik at man ikke avskriver mannen som forfatter av lettfattelige spionbøker (, selv om han jo skrev mye av det også).Hva med The End of the Affair? Den er fin, tankevekkende og akkurat passe spenningsfylt. Forøvrig helt nydelig lest inn på lydbok av han som spiller Chief Superintendent Foyle. Ellers er nok The Heart of the Matter min personlig favoritt.

 5. siljesols May 9, 2016 at 7:11 am #

  Da jeg leste slutten om baby i september glemte jeg alt det andre som stod i innlegget ditt:-) Gratulerer så masse! Å få barn er fantastisk, selv om det er slitsomt og tar bort lesetid, og ikke minst plass i hodet til å lese (den berømte ammetåken). Men jeg tviler på at du ikke skulle klare å fullføre en bok de nærmeste årene, det gjelder kanskje for andre, mer vanlige lesere:-) Jeg startet forøvrig bloggen min et par måneder etter at jeg fikk mitt første barn, og hadde riktignok et labert første leseår, men det ble lest, mest lettvektere. Rent egoistisk håper jeg du ikke gir opp helt enda og blir med på Booker før den lille kommer. Lystlesing er sikkert ellers lurt og putt ihvertfall inn Ikke få panikk i lesemålene dine!

  • Haruhi May 9, 2016 at 8:00 am #

   Vet du, jeg tenkte at hvis jeg gjemte babyannonseringen helt nederst og litt inneklemt, så var det ingen som kom til å merke den, undervurderte vist bokbloggeres leseevne. To måneder etter? Jøss. Det gir meg håp. Booker var jo SÅ gøy i fjor, så hvis lista ser nogelunde ok ut tror jeg at jeg hiver meg med. Sånn ellers har jeg faktisk litt lyst til å gi opp lesemålene (eller i hvert fall redigere dem kraftig), vanskelige å finne motivasjon når jeg VET at det ikke kommer til å gå – men like vanskelig å ignorere dem når de står der..

   • siljesols May 9, 2016 at 10:54 am #

    Man har jo litt tid i permisjonen, ihvertfall hvis du er litt heldig, og jeg savnet å skrive og snakke om bøker da jeg ikke var på jobb. Men mener det var en del skriverier om TV-serier og filmer i starten og ganske korte innlegg. Hehe, for meg ble det bare en ekstra sjokkeffekt at du prøvde å gjemme det. Jeg måtte stoppe opp og lese det på nytt. En kraftig redigering må jo være lov, spesielt med tanke på at hele bokhøsten nå nesten ikke kan regnes med. Men la Booker stå!

 6. Mari June 1, 2016 at 8:54 pm #

  Goodreads anbefaler meg “Headscarves and Hymens” hele tiden – hvordan er den? Føler at jeg trenger mer (seriøs..?) feministisk sakprosai livet mitt.

  Gratulerer med graviditet!

 7. siljeblomst June 18, 2016 at 6:50 pm #

  Jeg er som vanlig litt treg, men gratulerer så mye med bebis på vei!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: