Desemberstatistikk

3 Jan

Mens alle andre oppsummer 2015, og allerede har skrevet ferdig nye lesemål, sitter jeg å suller med månedsstatistikken min, mens jeg tenker at jeg er usikker på om jeg orker enda et år med tvangslesning (samtidig som jeg frykter at manglende rettningslinjer vil føre til totalt mentalt sammenbrudd). Uansett, 16 bøker lest i løpet av desember.

Bøkene

 1. Bossypants – Tina Fey (lyd)
 2. The Island of Dr. Moreau – H. G. Wells (kindle)
 3. The Time Machine – H. G. Wells (kindle)
 4. Fotturar i Norge – Gaute M. Sortland (biblo)
 5. Shennzhen: A Travelouge from China – Guy Delisle (biblo)
 6. Bluets – Maggie Nelson (kindle)
 7. Furiously Happy: A Funny Book About Horrible Things– Jenny Lawson  (lyd)
 8. Billedhuggerens datter – Tove Jansson (OTS)
 9. The Art of Asking – Amanda Palmer
 10. Ethan Frome – Edith Wharton (kindle)
 11. Let’s Pretend This Never Happened (A Mostly True Memoir) – Jenny Lawson (lyd)
 12. The Grownup – Gillian Flynn (kindle)
 13. Nativity poems – Joseph Brodsky
 14. Tegnehanne – Hanne Sigbjørnsen
 15. Barndommen, 90tallet – Frøy Lode Wiig (red.).
 16. Reisen til nattens ende – Louis-Ferdinand Céline (OTS)

Kjønn

Åtte kvinner, åtte menn. Lenge leve likestillingen.

Stjernedryss/ hjertebank

Ok, seksten er alt for mange til å si noe om, – og hjernen min er allerede langt inne i 2016, men jeg gjør et tappert forsøk med god hjelp av goodreads.

To femstjernersbøker: Palmer og Céline, kunne neppe funnet to mer forskjellige verk hvis jeg forsøkte; elsk din neste vs. vi dør alle alene. Amanda Palmer gjorde ting med hjerte mitt og tårekanalene mine som jeg virkelig ikke forventet, og fremdeles ikke klarer å forklare. Synes jeg den er en god bok? Usikker. Elsket jeg den? Ja. Jeg elsket Reisen til nattens ende også, om enn på en mer intellektuell (og tårefri) måte  – har flere ganger hørt den beskrevet som en av historiens mørkeste bøker, selv fant jeg den overraskende morsom og akkurat passe skarp.

Fem firestjernersbøker: Tove Jansson som fremdeles er en av mine heltinner, og Jenny Lawson (x2) som seiler opp som en ny heltinne; hun mestrer kunsten å skrive både ærlig, morsomt og sterkt om psykisk sykdom (og livet generelt), og selv om hun er en relativt håpløs innleser elsker jeg henne allikevel. Ethan Frome viste jeg ingenting om på forhånd (bortsett fra antall sider (160) og 1001plassering), den overrasket meg med å ikke bare være velskrevet men også helt sykt mørk. En annen overraskelse var The Time Machine, som faktisk gjorde meg aldri så lite skvetten – min favoritt Wells så langt.

Syv trestjernesbøker: The Island of dr. Moreau, Tegnehanne, Nativity Poems, Bluets, The Grownup, Fotturar i Norge, Shennzhen. Når jeg ikke vet hva jeg skal synes om bøker, slenger jeg bare på tre stjerner. Neida.

To tostjernesbøker: Bossypants som jeg i grunn bare syntes var plagsom og Barndommen, 90tallet, som vel strengt tatt er en coffee-table-book som ikke har noe å gjøre verken på goodreads eller her

Land

Syv amerikanere, tre nordmenn,  to briter, en russer, en canadier, en finne, en franskmann. Ganske representativt.

Måloppnåelse 

Vel. De originale målene + progresjon finnes her.

 1. 4 1001-bøker 
 2. 9 non-fiction
 3. 2 OTS
 4. 2 diktsamlinger
 5. 2 internasjonale 2015-bøker
 6. 2 norske 2015-bøker
 7. 0 booker
 8. 0 japanske
 9. 0 omtaler

19 kryss, 16 bøker og full måloppnåelse (mål 9 er jo opplagt ikke et lesemål, men et eller annet forskrudd skrivemål som har sneket seg inn på statistikkbloggen min), for første og siste gang. Vet ikke helt hvordan jeg skal forholde meg til at dette faktisk gikk. Stressleste så mye på nyttårsaften at jeg helt glemte å kle på meg noe annet enn pysj (noe som i grunn av ok, siden jeg uansett bare skulle spille nerdete brettspill og drikke vin (min nyttårsaften er bedre enn din nyttårsaften)).

Januarplaner

Pustepause. Virkelighetsflukt. Maks kos, minimum arbeid. Dr. Who på skjermen, Patrick Rothfuss på kindlen, Harry Potter på øret, Sandman til morgenkaffen, og kanskje litt Narnia mellom slagene. Og 9. februar slippes Morning Star, gleder meg så mye at jeg nesten får pustevansker, og apropos pustevansker

Sherlock-Special-1tror Januar blir en helt grei måned altså

 

15 Responses to “Desemberstatistikk”

 1. Elida January 3, 2016 at 8:56 pm #

  The Time Machine lånte eg på biblioteket i romjula, og skal leses straks. Ethan Frome las eg i februar i fjor, og likte den umiddelbart.

  Gler meg til å lese skriveriene dine i 2016 også 🙂

  • Haruhi January 4, 2016 at 10:39 am #

   Takk likens 🙂

   Ja, Ethan Frome var virkelig god – nå gjenstår det å se om hun har skrevet flere like god.

   • Elida January 4, 2016 at 7:38 pm #

    Eg har lest The House of Mirth etterpå, og den var ikkje like god. Eg har fleire Wharton-bøker liggjande så tiden vil vise 🙂

 2. Ingalill January 4, 2016 at 9:33 am #

  Såvidt jeg vet ble du og Elisabeth de eneste som seriøst greide målene sine. Dette til tross for at jeg aldri har gjort det bedre. Merk her at jeg overser totalt at dette bare er desemberoppsummeringa. Kun 4 dager inn i det nye året kan alt gå, alt skje, alt leses. Store, lange linjer og null tid for fjorårsflisespikking. Jeg kjører fornektelse i alle ledd, og i samme åndedrag som jeg sa til Anita at jeg ikke tror et dugg på at hun kommer til å skrive færre innlegg, har jeg heller ingen tru på at du slutter med tvangslesing. Det skulle tatt seg ut. Bloggrike ville falt sammen. Alt henger på deg og Elisabeth og disiplinen.

  Bare tenk på hva som skjedde den gangen du forsvant.. Jeg måtte starte med goodreads og stjerner bare å finne ut hva du drev med, og resultet ble så mye hjernekrøll at jeg nå må farge håret hver 3 istedet for hver 5 måned. Antar at jeg er helgrå før 2017.

  (16 bøker i desember?? = dedikasjon)

  • Haruhi January 4, 2016 at 10:38 am #

   Jepp, og dette må vel fremdeles være det første året det gikk for noen av oss? Jeg skal bruke minste en måned på å gni inn 2015suksessen min (årsstatistikk, målsetting ++), bare så det er sagt. Et av problemene med å ha nådd toppen er at jeg er pent nødt til å ha ennå mer hårreisende mål i år, – 30 1001? Full bookerlist? 100% deltagelse i 3 sirkler inkl. blogging (hahah)?

   Stjernene ble bare vanskeligere etter at du brakte oppmerksomheten mot dem, jeg virrer mer enn noensinne – selv om jeg egentlig har et ok indre system.

   • Ingalill January 5, 2016 at 8:51 am #

    (skal, skal ikke, skal, skal ikke) skal.
    – det må ha vært svært tørre år – for dere begge –
    (mhauahah)

 3. elbakken January 4, 2016 at 8:43 pm #

  Grattis med full måloppnåelse, imponerende sluttspurt! Vi er nå medlemmer av en svært eksklusiv klubb, og en måned til å gni inn suksessen synes jeg er et minimum.

  Wharton står på min mentale liste over forfattere jeg har lyst til å lese for første gang i 2016, og kanskje har du nå dyttet meg i retning av hvilken bok jeg skal velge.
  For øvrig: Amanda Palmer!!! (Greier fremdeles ikke si stort mer enn utropstegn om den boka).

  • Haruhi January 4, 2016 at 10:06 pm #

   Ja, trodde aldri i verden at det skulle gå – litt sjokkert ennå. Syns vi burde få en pokal, i margen på bloggen også, i tillegg til skrytemåned.

   Art of Asking er er veldig vanskelig å beskrive med noe annet enn utropstegn.. Tenkt egentlig jeg skulle få klemt ut et blogginnlegg, men jeg mangler ord. Hvis jeg klarer å holde den ferskt i minne kan jeg kanskje snike den inn i rockerunden i biosirkelen.

   • siljesols January 5, 2016 at 8:35 am #

    Gratulerer med full måloppnåelse til dere! Dere høster ihvertfall beundring hos bokbloggere og bokelskere der ute. Jeg lager mål og ser sjelden på dem før slutten av året. Liker gost å lage lister og planer, men ikke å følge dem. Vurderer likevel å ha noen mer konkrete tallmål for dette året. Spesielt siden jeg ikke leste en eneste klassiker eller 1001-bok i fjor og tiden begynner å renne ut for å rekke over en anstendig del av dem i dette livet.

    Jeg har nå tre credits på den amerikanske Audible og vurderer sterkt å bruke en av dem på Palmer. Krysser fingrene for at hun er en god oppleser i så fall. Jeg hadde planer om å lese Just Kids til rockerunden, men kanskje jeg rekker begge. Vet du om det er den første runden?

    Nyttårsaften i pysjamas høres bra ut. Siden jeg var hos svigers og skulle spise en finere middag så måtte jeg tvinge meg inn i finstas. Ville helst tilbragt hele romjulen i pysjamas med bok i sofaen:-) Hvilket nerdebrettspill var det?

    • Haruhi January 5, 2016 at 4:54 pm #

     Firefly the Game, akkurat passe nerdete og veldig gøy (dog noe langdrygt). Akter å forsette å feire nyttårsaften i pysj framover, stor suksess, spesielt likte jeg å drikke champagne i pysj – det beste fra to verdener.

     Palmer i lydbokform skal vistnok være veldig bra, tror hun blandt annet synger et par av sangene? Jeg valgte bort lyd fordi jeg syntes hun hørtes litt for, eh, pornografisk ut, men tror egentlig at det er en feeling som går raskt over.

     Just Kids har jeg også vurdert til rockerunden,
     eller kanskje Hunger Makes Me a Modern Girl. Har fått litt prestasjonsangst med tanke på Just Kids, alle elsker så hardt og jeg vet ikke helt…

     Pst: mål er GØY, selv om det ikke alltid høres slik ut fra denne kanten 🙂

   • Ingalill January 5, 2016 at 8:49 am #

    Rock er ikke før runde 2, ikke før april. Rekker et helt fjell med rock før den tid. Rekker til og med å lese både Palmer og Smith i hemmelighet, gråte en hel måned, for og så komme tilbake med en usentimental og dopa rocker, eg Keith Richards. Jeg er nå blitt livredd Palmer! og Smith.

    • siljesols January 5, 2016 at 9:54 am #

     Er også litt redd Palmer, spesielt på lyd. Kan jo ikke komme hulkende på jobb, men på den annen side kan jeg gjemme meg på badet hos klesvasken. Vurderer en mulig grinebok også til sportskategorien, med Ikke si at du er redd, som jeg nå fant ut er første kategori. Har du forresten en innebygd radar som umiddelbart fanger opp når biografisirkelen blir nevnt i andres kommentarfelt? Er imponert! Satser på Palmer og Smith jeg da, men ingen sånne hardbarkede.

    • Ingalill January 5, 2016 at 9:56 am #

     Røde og gule julelys begynner å blinke i hele huset hver gang forstavelsen bio – dukker opp på nett. Overoppsyn er slitsomt!

    • Haruhi January 5, 2016 at 4:56 pm #

     Jeg er livredd Smith (selv om jeg jo vurderer den til rockerunden (ikke realistisk å tro at jeg klarer å få til en Palmeromtale som er verdt å lese, så lenge etterpå ((men jeg vurderer å ditche Poehler/Fey og skrive om henne i hatterunden, sånn, du vet, en måned etter fristen…)).

 4. bjorgmi January 16, 2016 at 10:03 pm #

  Eg har ingen konkrete mål og kjem sikkert til å bli gal(ere), men det får gå. Eller, eg får bruke resten av januar på mål. Fjoråret blei så langt unna planane at eg er nødt til å skjerpe meg og komme inn i tvangslesinga igjen. Eg må bare planlegge korleis.

  Eg spilte og brettspill på nyttårsaften. Det er undervurdert. Skal definitivt prøve ut champis og pysj- kombinasjonen ein gong.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: