Septemberstatistikk

6 Oct

11 bøker lest i løpet av september, ingen av dem Dickens, men økt te-inntak og hyppig bruk av ullsokker, så jeg sier meg fornøyd uansett. Er også fornøyd med at jeg ligger på 78 leste så langt i år, som er mer jeg leste i løpet av hele 2012.

Bøkene

 1. Tre guineas – Virginia Woolf  (OTS)
 2. Men Explain Things to Me And Other Essays – Rebeca Solnit (kindle)
 3. A Prayer Journal – Flannery O’Connor (kindle/OTS)
 4. The Shipping News – Annie Proulx (kindle/OTS)
 5. Broken Harbor (Dublin Murder Squad #4) – Tana French (lyd)
 6. The Secret History – Donna Tart
 7. Autobiography of Red – Anne Carson
 8. The Violent Bear It Away – Flannery O’Connor (kindle)
 9. The Sandman, Vol. 1: Preludes and Nocturnes – Neil Gaiman, Sam Kieth, Mike Dringenberg, Malcolm Jones III, Todd Klein, Karen Berger
 10. A Spool of Blue Thread – Anne Tyler (kindle)
 11. Ekspedisjonen: Min kjærlighetshistorie – Bea Uusma 

Kjønn

10 kvinner og Neil Gaiman.

Stjernedryss/ hjertebank

Septembers beste er uten tvil Autobiography of Red, som var så god at jeg nesten glemte å puste (og faktisk glemt å spise), har egentlig ikke så mye å si – bortsett fra les den og egentlig vil jeg ikke si det heller,  jeg vil ikke at andre skal lese den, jeg vil beholde den for meg selv, legge den under hodeputa, ta den fram en gang i måneden og beholde den i hjertet mitt. Nå er jeg i den fasen like etter man har oppdaget en vordene favorittforfatter, og ikke tørr å lese noe mer av vedkommende i fare for å ødelegge magien. En god nr. to er Bea Uusmas Ekspedisjonen (innlegg kommer, enn så lenge kan dere lese Annes fantastiske omtale).

Ellers er Sandman Gaiman på sitt beste, og får meg til å føle meg tretten år gammel igjen. Og Flannery er fremdeles en heltinne, selv om det unektelig føles litt feil å lese bønnedagboka hennes, men, hey, man tager hvad man haver – nå mangler jeg bare noen brev (?) og essays, så har jeg lest alt av henne. Skremmende. Er snart tom for irsk lydkrim også, noe som skremmer meg ennå mer – selv om jeg innser at det burde være motsatt.

Månedens svakeste er muligens A Spool of Blue Thread og det er først når jeg sier det at jeg innser hvor god denne lesemåneden har vært, for jeg likte Tylers bookerbidrag, og har alle intensjoner om å blogge om den, må bare lese ferdig resten av kortlista først. Ellers er jeg litt ambivalent til The Secret History, som jeg verken elsket eller hatet – og ingen hadde noensinne forberedt meg på at det var en mulighet for at man rett og slett skulle synes den var ok+, nesten litt antiklimatisk. Men, alt i alt, likte jeg den også.

Land

Åtte amerikanere, en brite, en ire, en svenske.

Måloppnåelse 

Vel. De originale målene + progresjon finnes her.

 1. 3 1001-bøker, The Secret History, The Shipping News og The Violent Bear it Away 
 2. 4 non-fiction, 0 hardcore
 3. 3 OTS
 4. 1 diktsamling, Autobiography of Red (som pr. def. er en roman i versform)
 5. 1 internasjonal 2015-bok, Spool of Blue Thread 
 6. 0 norske 2015-bøker, nei, ja, kanskje i desember?
 7. 1 booker (noe som irriterende nok ikke gir poeng lenger, taket er nådd, jeg har lest 6/6, og tjener ikke noe på å lese de to som står igjen)
 8. 0 japanske, men det trengs jo heller ikke 
 9. 0 omtaler, tilbake i gammel form

13 kryss på 11 bøker, fremdeles sterkt – men ikke riktig på høyden med sensommeren. Nå har jeg funnet fram Dickens (A Tale of Two Cities på lydbok) og storkoser meg. Tenker at neste høstmål får være Austen, er nesten Austen-jomfru og har ikke likt det lille jeg har lest, men man kan jo velge å tro at jeg bare har startet i feil ende. Ellers blir det vold for alle pengene, Narcos, Brief History of Seven Killings  og forhåpentligvis litt Cormac McCarthy.

Japanese-School-Bag-Cosplay-Accessory-for-Kuroko-no-Basuke-K-ON

Advertisements

22 Responses to “Septemberstatistikk”

 1. siljesols October 7, 2015 at 8:37 am #

  Hvilke Austen har du lest? Jeg har lest halve Northanger Abbey og ble ikke frelst, men har så klart ikke gitt opp forfatterskapet, men boken spørs det om jeg noengang tar opp igjen. Veldig bra lesemåned og er imponert over hvordan du følger målene dine. Jeg har lagt fra meg de fleste mål, bortsett fra Booker og 2015-norske. Nå er det Seven Killings (og det går treigt) og i tillegg har jeg endelig begynt på The Wire. Noen på Goodreads Booker-forumet sa at Seven Killings minnet om The Wire, så nå får jeg dobbel dose (så får vi se om det blir for mye).

  A Spool snegler seg avgårde på lydbok. Jeg liker den, men ikke akkurat overbegeistret. En god motvekt til de over da:-)

  • Haruhi October 7, 2015 at 9:26 am #

   Jeg leste Emma når jeg var ca. tretten år gammel, og hatet den. Også leste jeg Northanger Abbey for et par år siden, når den var i lesesirkelen, og ble ikke overbegeistret.

   I så fall burde jeg se The Wire, for mens jeg leser Seven Killings så tar jeg meg til stadighet i å tenke at den hadde gjort seg som tvserie (tror kanskje det skyldes overdose av Narcos etc). Det går egentlig ganske raskt – men jeg tror allikevel ikke at jeg har sjans i havet til å få lest de to siste fra shortlist (Runaways, Fishermen) før vinneren kåres, som sikkert betyr at en av de to vinner.

   • siljesols October 7, 2015 at 11:20 am #

    Nå har jeg ikke lest så mye i den heller, så det er muligens grunnen til at det går tregt;-) Jeg har ikke kommet ordentlig i gang, så satser på at den virker lettere når jeg gjør det. Leser 2015-norsk istedenfor. Håper å bli ferdig med A Spool og ha kommet godt i gang med Seven Killings før vinneren annonseres. Det høres voldsomt ut å lese det du har igjen før vinneren kåres. Jeg tror Seven Killings vinner, men Runaways kan være en joker (vill synsing, for har jo ikke peiling), tror ikke på The Fishermen egentlig. A Little Life vil jeg lese uansett, men Satin Island og Runaways dropper jeg muligens om ingen av dem vinner. Får se om jeg henger med i Clementines read-along de neste månedene.

    The Wire skal jo være tidenes TV-serie i følge veldig mange, så den bør du se. Er kun to episoder inn i den, og det virker jo bra. Min bror har snakket om denne i åresvis, og ser noen av sesongene på nytt (det blir visst bedre), så tror jeg har julegaven klar til han med Seven Killings.

    • Haruhi October 7, 2015 at 9:12 pm #

     Ja, jeg tror Seven Killings er en bok man må trenge litt inn i før den begynner å flyte. For meg har det løsnet litt nå, og jeg kjenner at jeg bare må fortsette – for å ikke falle ut igjen. Selv frykter jeg at Runaways vinner, det er lenge siden forrige Indiabok (2008), og den er vel ganske “klassisk”. Har ikke lest den selv, og har egentlig ikke lyst – men føler at jeg bør prøve, for det er kjipt å ha lest 9 av 12, men ikke vinneren.

  • Ingalill October 7, 2015 at 4:06 pm #

   Seven Killings og the Sopranos funket ikke..

 2. Ingalill October 7, 2015 at 4:15 pm #

  Imponerende september. Imponerende kryssing.
  Jeg har bare lest norsk og booker og har helt mistet tellinga. Kan selvfølgelig ha noe med at jeg har sluttet med oppsummeringer ,eller aldri har tid/ork. Gleder meg til ballonginnlegget, litt mistenksom angåend Flannery. Ikke overbevist etter Wise Blood, men skal prøve igjen.

  • Haruhi October 7, 2015 at 8:59 pm #

   (((Jeg har ikke sett Sopranos, gasp!)))

   Jeg er nesten imponert selv faktisk. Kan teknisk sett klare alle målene mine, blir sliten av tanken – men så lenge jeg får klemt inn litt lydkrim og Sandman, overlever jeg nok. Skal jeg klare alt blir det jo også seks norske..

   Wise Blood er den første Flanneryen jeg leste (i 2012) den er også den svakeste jeg har lest av henne. Noveller er det hun kan aller best, – men den andre romanen hennes, Let the Violent Bear it Away, er betraktelig mye bedre. Er dog åpen for at det er slik at hvis du ikke liker en, så liker du heller ikke resten – for det er veldig mye av det samme, bare i (litt) varierende kvalitet.

   Like forøvrig tiltroen du viser til at det faktisk kommer ballonginnlegg….

 3. elbakken October 7, 2015 at 5:21 pm #

  Imponert over hvor mange kryss du greier på en måned! Selv leser jeg for tiden mer enn jeg har gjort på veldig mange år, men masse helt uten kryss som sniker seg inn selv om jeg med bare LITT selvdisiplin faktisk har en realistisk mulighet til å greie målene mine i år. Det ville i så fall være aller første gang…

  Jeg hadde en Dickens-frenzy på ungdomsskolen og leste nesten alle bøkene hans da. Jeg husker biblioteket hadde bøkene i en eller annen serie med gule smussomslag, og jeg var helt frelst av hvordan Dickens skildret livet i svart-hvitt. Enten er du foreldreløs og uskyldig, eller så er du tvers igjennom ond – det var liksom aldri noen mellomting. I hvert fall er det sånn jeg husker bøkene i dag. Mulig det er på tide med en gjenlesning av noen av dem. Jeg har nok modnet litt som leser siden jeg var 14… håper jeg!

  Og så greide dere smitte meg med Booker-basillen på treffet. Jeg har lest ‘The Fishermen’ og ‘A Spool of Blue Thread’ uten at jeg ble spesielt begeistret for noen av dem. Kan ikke se for meg at en av dem vinner. Venter på at ‘A Brief History of Seven Killings’ skal ankomme postkassa mi, så skal jeg se hvor langt jeg kommer med den før prisen deles ut. Vurderte å ta ‘Satin Island’ på kindle mens jeg ventet, men det ser ut til at det blir norske 2015-bøker i stedet.

  • Haruhi October 7, 2015 at 9:07 pm #

   Jeg hadde også Dickensdilla en gang på ungdomsskolen, men den gikk over før jeg hadde fått lest mer enn (kanskje) en tredjedel av forfatterskapet hans. Lest dog David Copperfield type fem ganger. Jeg likte nok Dickens ennå bedre når jeg var seksten enn jeg gjør nå – men synes fremdeles det er veldig underholdene og velskrevet. Svart-hvit er det jo, men det er noe av sjarmen (+ at det ligger en del sjarm i 1001kryss).

   SÅ BRA med bookerbasil, gleder meg til å høre hva du synes om Seven Killings. Jeg tror Blue Thread kan finne på å vinne, litt joker – + amerikansk. Det ville vært kontroversielt, – men de kunne sikkert overbevist oss om at den egentlig er høylitterær – det er bare vi mindreverdige lesere som tror den er feelgood. Fishermen håper jeg virkelig ikke at vinner (har ikke lest den selv, men jeg har et helt arsenal av fordommer).

   • siljesols October 8, 2015 at 7:38 am #

    Hehe, det var noen på Goodreads som skrev om Clegg-boken, at det var jo egentlig bare en “dameroman” pakket inn i et mer litterært språk, så det kan jo gå begge veier det der;-) Jeg klarer ikke se at det ligger så mye mellom linjene i A Spool of Blue Thread, det er jo veldig tydelig fortalt, men kanskje noe vi ikke ser. Noe kalte den også Anne Tyler sin Swan Song, og at hun kanskje vinner pga det. Nei, jeg tror fortsatt på Seven Killings.

    • Haruhi October 8, 2015 at 8:38 am #

     Finner ikke så mye mellom linjene jeg heller egentlig, men ser at de kan argumentere for at det er en bok som sier mye om USA f.eks.. Må vel egentlig innrømme at jeg er ganske usikker på hvem som vinner i år.

   • elbakken October 8, 2015 at 8:45 am #

    Nå er jeg litt utålmodig og går rundt og tripper mens jeg venter på Seven Killings, kanskje jeg burde tatt den på Kindle likevel. Men den er sendt for 4-5 dager siden, så bør ikke være veldig lenge igjen før den kommer nå.

    Jeg tror dette er ei bok jeg kan like. Som jeg så du skrev på Goodreads er jeg ikke veldig skremt av et stort persongalleri etter å ha vært gjennom en del heftige fantasyserier, og jeg har en tendens til å like voldelige bøker. Det jeg synes var mest fascinerende med Blue Thread var hvordan den maler ut den ene trivielle hverdagshistorien etter den andre, for så plutselig å droppe store familehemmeligheter i en bisetning uten å utbrodere. Usikker på om jeg synes det var en god ting, men det var i det minste overraskende.

 4. Elida October 8, 2015 at 5:29 am #

  Vilt med kryss du får på ein månad, mine kryss liggjer ein stad ute i evigheten :-O

  Eg har lest alle Austen, og kan varmt anbefale Persuasion, det er min favoritt også kjem Sense and Sensibility på ein sterk annenplass. Eg har lest ca halvparten av Dickens-bøkene, og har dei som eg ikkje kjenner så godt igjen. Det kjem ei tid for det og.

  Håpet i meg ynskjer at The Fishermen skal vinne på tysdag, realisten seier A Little Life, men sannsynligvis er begge feil. Eg har byrja på både Seven Killings og Satin Island, men merkeleg nok så skriker bibliotekhaugen med norske bøker høgast for tida.

  • Haruhi October 8, 2015 at 8:45 am #

   Ja, jeg er helt bitt av krysssyken. Har aldri vært så flink før. Nesten litt stressende, men også overraskende lystbetont.

   Sense and Sensiblilty vurderer jeg å lese nå, har egentlig lyst til å høre den som lydbok – men det finnes så mange (og så mange dårlige) versjoner at jeg ble helt skremt. Dickens fungerer overraskende bra på lydbok, håper at innleseren har lest mer Dickens – skal i så fall høre alt. Hvilken Dickens er din favoritt? Min er David Copperfield, men jeg har bare lest seks bøker av han.

   Av egoistiske grunner håper jeg ikke at Fishermen vinner (har ikke lest den ennå). Blir ikke sint hvis: Little Life, Seven Killings eller Blue Thread vinner. Tenker litt sånn at når Lila uansett ikke vinner, så spiller det egentlig ingen rolle hvem som gjør det.

   • Elida October 8, 2015 at 6:52 pm #

    Min Dickens-favoritt er Our Mutual Friend tett fulgt av Bleak House 🙂

 5. Anne October 8, 2015 at 7:54 pm #

  For en lesemåned du har hatt! Jeg leser alle månedsoppsummeringene dine med stor interesse 🙂 Du har så mange gode lesetips! Så bra at du fallt for “Ekspedisjonen” – jeg gleder meg til omtalen din! Det er en bok som jeg fortsatt går og tenker på innimellom. Kanskje det var fordi boka var så vakker, så konkret og gjennomillustrert at den krøp slik under huden på en? Jeg må bare få anbefale dette innlegget av den svenske bokbloggeren Endast Eböcker som også har et oppheng i Andréekspedisjonen. Spennende lesning! http://endastebocker.blogspot.no/2015/10/idag-for-attiofem-ar-sedan.html

  • Haruhi October 8, 2015 at 8:59 pm #

   Må bare takke for tipset om Ekspedisjonen ennå en gang, den var virkelig som skapt for meg! Hadde garantert ikke plukket opp/funnet fram til den på egenhånd.

   Ja, jeg tror selve layouten/designet bidrar mye til boka styrke. Også synes jeg hun var veldig flink til å balansere personlig/faglig, – jeg endte opp med å føle besettelsen hennes, på en måte. Veldig sterkt.

   Skal sjekke ut linken.

 6. Labben October 9, 2015 at 1:17 pm #

  Var The Autobiography of Red veldig tung? Litt tung? Forbausende lite tung? Jeg har skjønt at jeg må lese den, men hvis den er veldig tung må jeg velge riktig tidspunkt. Jeg har knapt lest på en måned… begynt såvidt med litt Kafka-noveller, men holder egentlig på med to bøker jeg liker godt, jeg har bare ikke kommet i lesemodus. To jobbintervjuer, samt personlighetstester og venting på svar har nok ødelagt konsentrasjonsevnene ganske godt. Men nå er det over og jeg burde kunne lese igjen.

  Booker-entusiasmen forsvant etter shortlist, men samlesing er en fin ting for å finne den igjen. Jeg blir glad hvis Yanagihara eller McCarthy vinner. Er litt likegyldig til de andre tror jeg. Har samme forholdet til Clegg som du har til Robinson og kunne virkelig ønske den var på shortlist.

  Jeg har for øvrig ingen lesemål i år, og er som de andre mektig imponert over din gjennomføringsevne. Savner bare omtalene 😉

  • Haruhi October 9, 2015 at 6:34 pm #

   Jeg kan jo ikke klare alle målene (ville sett ut som juks 😉 ), – så jeg satser på å ta omtalene neste år.

   Hm. Tror Red er litt så tung som man gjør det til, var nok en del lag/referanser jeg gikk glipp av, – satset på flyt i stedet. Leste den i løpet av en ganske intens dag, men opplevelsen satt i lenge etterpå. Så, medium? Jeg mistet også litt bookerpiffen etter shortlist – har jo lest halvannen bok etterpå også, men det er litt mer tvangskos enn kosetvang. Det høres både intenst og stressende ut, må jeg si. Håper du er på vei inn i en roligere og mer avklart periode, og at leselysten dukker opp igjen.

 7. labben October 9, 2015 at 7:36 pm #

  Så det betyr at ditt eneste mål til neste år blir omtaler? Fullstendig fokus på å klare det målet du ikke når i år? 😉

  Tror jeg satser på Red når jeg har kommet litt mer inn i lesingen igjen, men jeg satser på at det skjer snart. Tenkte å bruke helgen på å lese. Lat som jeg er.

  Er forhåpentligvis på vei inn i en roligere periode, selv om jeg sikkert kommer til å bli sliten av å begynne i ny jobb. Men det blir nok en god sliten, tror det blir spennende. Fått meg fast jobb innenfor akkurat det jeg ønsker å jobbe med, så er godt fornøyd.

  • Haruhi October 9, 2015 at 8:01 pm #

   Du kan få velge, 100% omtalerate – men kun varulvporno og irsk lydkrim. Eller samme gamle omtalerate (2%?) men innslag av leseverdig litteratur 😉

   Åh, gratis med fast jobb: det er så deilig. Hva slags jobb er det?

   • labben October 10, 2015 at 10:10 am #

    Hva med 10 prosent omtalerate og innslag av leseverdig litteratur? Sikte litt høyere, men ikke usannsynlig høyt.

    Takk! Det er kjempedeilig. Jeg skal jobbe i seksjon for arkiv ved Norges Handelshøyskole. Jobber som arkivar nå også, ved Høgskolen i Bergen, og stortrives. Men det er kun et vikariat, så jeg måtte finne meg noe nytt før jul. Seksjonen ved NHH er mindre enn ved HiB, så da blir det mer ansvar og enda mer varierte arbeidsoppgaver, så jeg gleder meg veldig til å begynne, selv om det blir trist å slutte der jeg er nå.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: