Kapittel 1: Hvor det det gis en rask innføring i fenomenet tvangslesning, og berettes kort om dårlige lesere og andre udyr.

7 Jan

Om å plukke med seg Harens år fra biblioteket når man egentlig syntes Tordengudens sønn hørtes morsommere ut; kun for poengene. Om å lese ut hele Ann Radcliffes The Mysteries of Udolpho, i løpet av to knappe måneder, om å hoppe over nesten alle poesien, og et par av landskapsskildringene – bare for å komme i mål. Om å lese en scifi klassiker på trass, når man egentlig bare vil se siste sesong av Downton Abbey i et eneste langt strekk – og om å deretter ha guts til å kalle boka dritt.  Om å legge fra seg Bleak House fordi den er for tjukk – om å telle sider og spekulere på skriftstørrelse og ende opp med en novelle om sjakk i stedet. Om å jakte på poeng og lese bøker i feil tempo. Om å være himla forbanna leselei, men lese uansett – om å ikke klare å slutte. Om å behandle bøker respektløst. Om å ikke kjenne egne begrensinger. Om å ha fjorten halve bokomtaler lagret som utkast – og ingen publisert, om å allikevel fortsette å blogge. Om å ikke klare å slutte.

(Ja, så klart alt skal bli bedre i år, jeg skal begynne å lese med hjertet og hjerne på rett plass, – mindre, bedre, saktere. Jeg skal også gå ned de 10 kg jeg gikk opp i fjor, løpe halvmaraton og lære meg å synkronsvømme).

Advertisements

10 Responses to “Kapittel 1: Hvor det det gis en rask innføring i fenomenet tvangslesning, og berettes kort om dårlige lesere og andre udyr.”

 1. Heidi January 8, 2013 at 12:57 am #

  Jeg skal også gå ned 10 kg eller mer som jeg plutselig gikk opp i fjor. Jeg er glad jeg ikke er alene om å tvangslese selv om jeg aldri skumleser eller hopper over poesien, det er en tvangstanke og om jeg hadde prøvd hadde det ikke gått. Hardt liv.

  • Haruhi January 8, 2013 at 8:18 am #

   Skumlesning burde straffe med døden. All or nothing. Altså, hvis jeg virkelige synes det er så lite givende – så kan jeg heller avbryte boka. Eller i det minste ta pause.

   • stjernekast November 5, 2013 at 10:33 pm #

    Nå har jeg kommet hit i bloggen din. Fra starten til hit. Koselig. Jeg kan fortelle med en gang, mindre enn seksti dager til året er omme, de 10 kg gikk jeg og kommer jeg ikke til å gå ned. Jeg har vel heller gått opp enda mer.

    Vurderer alvorlig å melde meg inn i et billig treningsstudio slik at jeg både kommer meg ut av huset og får trent armene og vasne lår i en og samme aktivitet. Det holder ikke å klatre åsen, gå trapper og stramme rumpa når jeg må fise offentlig.

    • Haruhi November 6, 2013 at 5:04 pm #

     Åh, hei!

     Jeg har lagt på meg ytterliger fem, samtlige i rent magefett. Meldt meg inn i treningstudio – men også flyttet sammen med kokkekjæresten min. Og det ene er sterkere enn det andre, jo mer jeg trener jo mer spiser jeg og jo tjukkere blir jeg.

     Jeg ler godt over at delen med HALVMARATON faktisk var seriøs. 2014 er året.

     (..jeg bare fiser jeg)

 2. SiriV January 8, 2013 at 8:52 am #

  Tror det er viktig å lese med hjertet. Ellers er det ikke noen vits i det. Når det er sagt, så setter jeg stor pris på bokomtalene dine, enten du likte bøkene eller ei.

  • Haruhi January 9, 2013 at 7:55 pm #

   Takk! Og, ja – man trenger hjertet. Og hjernen. Vanskelig å få begge på plass.

 3. Ingalill January 8, 2013 at 7:23 pm #

  Tvangslesing er en kunst. Faktisk den helligste av alle lesekunster, og ensidig lesing etter lystprinsippet er noe vi som forstår at lesing er hardtarbeidende alvor fnyser uforstående av. Hadde jeg skulle brukt slike prinsipper til litterær virksomhet hadde jeg kun lest om vampyrsex. Tordenguden er forresten MYE bedre enn Harens År.
  Godt Nyttår!

  • Haruhi January 10, 2013 at 5:34 pm #

   Hør hør!

   Selv foretrekker jeg varulvporno, – men er enig. Jeg skulle bare ønske jeg kunne tvangslese med litt mer klasse. Ha! Jeg visste det. Skulle ønske Tordenguden var 1001merket.

 4. animablu January 8, 2013 at 9:08 pm #

  Gylvaginning og Njåls saga kommer til å tvangsleses/skumleses, dødsstraff eller ei.. Pensum…

  • Haruhi January 8, 2013 at 9:49 pm #

   Pensum kan skumleses, uten fare for dødsstraff. Det får da være måte på! Lykke til.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: