Marsstatistikk

8 Apr

Sju leste bøker i mars ikke dårlig, forholdene tatt i betraktning.  Mars har nemlig medført stor drukningsfare, både hva nedbørs – og skolearbeidsmengde angår. Sier meg derfor fornøyd.

 

Bøkene

 1. Våpen, pest og stål – Jared Diamond (-)
 2. Cold Comfort Farm – Stella Gibbons (fem)
 3. The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood (fem)
 4. Fremmed Jord (og andre noveller) – Jhumpa Lahiri (fire)
 5. The Lies of Locke Lamora – Scott Lynch (fem)
 6. Historien om fru Berg  (og andre noveller)- Ingvild H Rishøi (fire)
 7. Lysistrata- Aristophanes (-)
Kjønn

Fire damer. Tre menn. Foruroligende, og det blir ikke bedre av at jeg tror jeg er i ferd med å utvikle et langvarig kjærlighetsforhold til en av damene.

 

Terningkast 

Tre femmere, to firere. Og to gode verk, som jeg ikke finner det i min makt og klistre øyner på.

The Handmaid’s Tale og  Locke Lamora  slåss om tittelen som månedens beste, og bare et plutselige anfall av måtehold i forbindelse med den nært forestående påskehøytiden, gjorde at de ikke fikk seksere. Jeg mener; fantasy hvor helten er en mestertyv, alle snakker italiensk og folk dør som fluer? Rene pornoen. Atwood, innser jeg, fortjener en litt grundigere begrunnelse – følg med i neste episode. Cold Comfort er den mest gjennomført fornøyelige boka jeg har lest på lenge – morsomme bøker er undervurderte, og den fikk meg ut av en forbigående vegring mot skjønnlitteratur. Og aprikos morsomt; jeg har aldri ledd så mye av en bok i offentligheten som når jeg leste Lysistrata på toget, dirty old greeks altså.  Diamond var engasjerende nok og relativt lærerik, og intet er som å lese andre gruppers faglitteratur og (faktisk forstå noe), for å styrke et svakt ego. Lenge leve populærvitenskapen. Begge novellesamlingene faller i gruppen tidsfordriv, fort lest –  fort glemt. Fun while it lasted.

 

Land

Tre amerikanere. En brite. En canadier. En nordmann. En særdeles gammel greker. Plusspoeng! Ingen kinsere. Minuspoeng.

 

Tema

Grovt inndelt:

 1. Små ting (vennskap, familie, dødsfall og døgnrytme): Lynch, Lahiri, Rishøi.
 2. Store ting (krig, fred, sex og sånt): Atwood, Diamond, Aristophanes.
 3. Nei, jeg glemte ikke Gibbons.

 

Måloppnåelse

Vel. De originale målene + progresjon finnes her.

 1. 1 stk fantasy lest og elsket. Jeg kjenner meg seksten år gammel igjen, og er i ferd med å erklære min udødelige kjærlighet for sjangeren.
 2. 1 stk scifi lest. Jeg gir katta i hva Atwood selv mener om The Handmaid’s Tale, wikis ord er lov (og skal jeg nå dette målet er jeg nok pent nødt til å bruke den videste mulige definisjon av scifi).
 3. Null grafiske noveller. Men det var en del bilder i Våpen, pest og Stål. 
 4. Selma storkoser seg i min mors bokhylle.
 5. Og det gjør Sigrid også.
 6.  2 1001bøker lest; The Handmaid og Cold Comfort.
 7. Et stykk forsinket lesesirkelbok. Mye tryggere å først lese alle omtalene, og så bøkene. Neida. Joda.
 8. Lysistrata ble jo ikke akkurat skrevet på engelsk da.. (Edit: både Våpen, pest og stål og Fremmed Jord ble derimot skrevet på engelsk. Bonuspoeng).
 9. Se! En ørn!

 

 

17 Responses to “Marsstatistikk”

 1. Lines bibliotek April 8, 2012 at 3:16 pm #

  Neste episode, MED Atwood? Jeg følger med, det kan jeg love deg. Det er skammelig at jeg ikke har lest Handmaid ennå; jeg har til gode å høre et vondt ord om den og jeg elsker dama allerede. Gleder meg til fortsettelsen.

  Gibbons og Lysistrata er morsomme, og lenge leve humor i skjønnlitteraturen. Lysistrata leste jeg som pensum, så jeg husker ikke detaljene, bare humringen. Gibbons, derimot… Frydefullt!

  Godt å høre at du revurderer kjønnsoppfatningen. Det finnes nok teite dameforfattere der ute, men heldigvis også kvinnemennesker som gjør det godt igjen og vel så det. Man må bare finne dem i mylderet av uinteressante forfattere.

  • Haruhi April 11, 2012 at 4:16 pm #

   Hvis neste Atwood er like bra som The Handmaid, skal jeg i hvert fall revurdere kjønnsoppfattningen. Har troa på at jeg har funnet noe som virkelig er for meg, men er usikker på hvilken bok jeg skal lese som nr 2.

   Frydefullt må kunne sies å oppsummere Cold Comfort i et ord. Så godt som noe.

   • Lines bibliotek April 11, 2012 at 9:34 pm #

    Skummelt å tipse om Atwood når jeg ikke har lest så mange bøker av henne selv, men jeg falt fullstendig for henne da jeg leste Lady Oracle, også en av de tidlige romanene. Skummelt fordi hvis Handmaid er sinnsykt mye bedre, kan man kanskje bli skuffet. Men den er mitt tips inntil videre. Den er morsom og intelligent. Hun lager en slags parodi av dameromaner som en del av romanen som jeg synes er både underfundig og utspekulert.

 2. Isabella April 8, 2012 at 4:47 pm #

  Kjempefin oppsumering:) Med en slik leseliste burde du være fornøyd:) Har ikke lest noen av bøkene du har lest denne måneden, men holder på sakte men sikkert med Cold Comfort Farm:) Godt å høre at du likte den, liker den også så langt:)Kos deg videre:)

  • Haruhi April 11, 2012 at 4:14 pm #

   Takk. Da har du noe å kose deg med framover 🙂

 3. Julie April 9, 2012 at 1:14 pm #

  “Våpen, pest og stål”, “The Handmaid’s Tale”, “The Lies of Locke Lamora” og “Lysistrata” står alle i hylla mi, men jeg har bare lest sistnevnte. Den er til gjengjeld hysterisk morsom til tider. Jeg lo godt.

  • Haruhi April 11, 2012 at 4:14 pm #

   Hadde noen fortalt meg at jeg skulle le SÅ godt av en gammel gresk komedie før jeg begynte på Lysistrata så hadde jeg ikke trodd dem en gang. Helt herlig!

 4. astridterese April 9, 2012 at 2:41 pm #

  Cold Comfort Farm leste jeg også til lesesirkelen, men utenom det har jeg ikke lest noen av bøkene du nevner. Jeg ble imidlertid veldig interessert i Locke Lamora, så den har jeg notert.
  Det var en virkelig fin oppsummering du har laget deg. Jeg kunne tenke meg å gjøre noe lignende. 🙂

  • Haruhi April 11, 2012 at 4:13 pm #

   Takk, de er morsomme å skrive i hvert fall. Får et overblikk over hva jeg egentlig leser 🙂

 5. tussi April 9, 2012 at 6:59 pm #

  Så bra at du likte Lysistrata! En meget kul dame.

  • Haruhi April 11, 2012 at 4:12 pm #

   Ja! Fantastisk. Bra du nevnte den som fredagsfavoritt.

 6. labben April 9, 2012 at 7:22 pm #

  The Lies of Locke Lamora står klar i hyllen, men jeg har ikke orket å begynne på en ny fantasy-serie enda, i og med at jeg fremdeles har noen tusen sider igjen av A Song of Ice and Fire. Locke Lamora er neste på listen i det minste.

  Atwood tør jeg ikke å begynne på, for jeg er så redd for å mislike det jeg leser. Hun er en dame jeg ønsker å like, men etter et mislykket forsøk på Oryx and Crake er jeg langt fra sikker på at jeg kommer til å like henne. The Handmaid’s Tale står derfor ulest i bokhyllen.

  “Selma storkoser seg i min mors bokhylle” *lol* (er det fremdeles lov å skrive lol?)

  • Haruhi April 11, 2012 at 4:11 pm #

   Jeg SA lol her en dag, og da fikk jeg som kommentar at “neggu, DET ordet var det lenge siden jeg hadde hørt…”, så jeg tror vi trygt kan anta at det ikke er lov til å si det lenger – men det burde da fremdeles være lov skriftlig. Synes jeg. (Like lov som “neggu”, i alle fall).

   Nå ble jeg litt redd – tror jeg må skaffe meg en Atwood-guide før jeg plukker ut neste bok, orker ikke tankene på å “miste” henne nå som jeg har funnet henne.

   Gleder meg til du får lest Locke Lamora – om den ikke er like bra som de første bøkene i A Song of Ice and Fire, så er den i alle fall på høyden med de siste!

   • labben April 11, 2012 at 7:57 pm #

    Jeg likte egentlig det meste med Oryx og Crake, karakterene var interessante, plottet var spennende, den var sær på en god måte. Problemet var at den aldri engasjerte like mye som forventet, og ble derfor ganske tung å lese. Det førte til at jeg avbrøt boken. Jeg krysser fingrene for at det var sinnsstemningen min som var feil og ikke boken i seg selv.

    Uansett, tror det får bli The Handmaid’s Tale neste gang. Jeg innbiller meg at den også er tung. Stemmer det, eller er den egentlig ganske lettlest når man kommer inn i historien? I så tilfelle kan jeg nesten begynne med en gang. Med mindre jeg velger å lese Locke Lamora, selv uten å ha gjort meg ferdig med Martin.

    Da fortsetter jeg å skrive lol ved passende anledninger. Ikke at det er så mange. Dette er den første lol’en min på lenge. Du bør være stolt 😉

    • Haruhi April 11, 2012 at 8:42 pm #

     Ja, jeg har hørt flere si at Oryx and Crake og enkelte andre av Atwood er tunge. Derfor jeg er litt redd for å trå feil.

     The Handmaid fantes ikke tung. Historien sugde meg inn med en gang, og jeg leste den ut i løpet av et par dager. En del å fordøye i ettertid, men sånn skal det jo være.

     Nå følte jeg meg virkelig beæret, skal jeg innrømme!

 7. romvesen April 12, 2012 at 6:24 am #

  Haha, ørnen!

  Dirty old greeks, jeg leste nylig en gresk komedie selv, ‘Skyene.’ Satt og lo for meg selv selv om det kanskje var teit og barnslig, haha. Skikkelig prompehumor.

  Fikk forresten lyst til å lese Atwood igjen. Selv om man kan spørre seg om det at jeg leste Atwood da jeg var 11 tells. Jeg husker jo ikke så mye av det, annet enn stemningen. Jeg har jo ‘Amazing Grace’ i hylla her og nå. Men jeg har egentlig mest lyst til å lese den romanen som begynner på O som jeg ikke husker videre nå hva heter.

  Stryker Fru Berg-samlingen fra lista mi. Trenger ikke enda en novellesamling som går like fort ut som inn. Har nemlig lenge mistenkt at den er det (men samtidig har andre sagt den er god).

  • Haruhi April 12, 2012 at 6:55 pm #

   Les Atwood! Så kan jeg høre hva du synes, så kanskje jeg får hjelp til å finne Atwood nr 2.

   Til Fru Berg sitt forsvar så var et par av novellene veldig fine – men helthetsinntrykket er, meeh. Jeg vurderer å lese Rishøis andre novellesamling også – de er jo så korte, funker fett som pauselitteratur, når jeg uansett ikke orker å tenke så mye.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: